Vi använder cookies   Läs mer

Surströmmingspremiär

20/8 2021!


Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. Den tvättade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa/fermenteras. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Surströmming är en svensk, framförallt norrländsk, specialitet som i industriell skala främst produceras utmed Höga kusten.
Jäsning av livsmedel är en mycket gammal konserveringsmetod som funnits i årtusenden. Surströmming är förmodligen en rätt med mycket gamla anor, konserveringsmetoden i Sverige blev vanlig först under 1500-talet då saltbrist uppstod på grund av kung Gustav Vasas krigföring.
Man saltade då in strömmingen med mindre salt än vanligt. Om detta förfarande berodde på kännedom om syrad fisk sedan tidigare eller om upptäckten av konserveringseffekten var en slump är omdiskuterat.
Konserveringsmetoden med den långa hållbarheten är en förklaring till att surströmmingen tillsammans med ärtsoppan blev klassisk mat inom det militära.

Källa: www.ulvon.info


    Bild från www. ulvon.info

Vi besökte surströmmingspremiären på Stora torget i Örnsköldsvik för att höra vad besökarna tycker och för att själva provsmaka årets strömming. Premiären infaller den 3:e torsdagen i augusti.

 

              

 

Jag och min handledare tog en take away alternativ vilket fungerade alldeles utmärkt, vi fick med en stor papperspåse i den följde det med, servetter, bestick, två potatisar färdig skalade, en och halv skiva tomater i ett fack, andra facket var det hackad lök, en del var gräddfil och sista facket var det såklart surströmmingen. Och så följde det med två halvor tunnbröd och så smör. Till grädde på moset fick man med en loka eller lättöl. Vi tycker det är smidigt för man slipper sitta med en massa människor som du inte känner. Även kunna ta med sig påsen och gå någon annan stans.

 

 

   

                                                                  

Sen frågade jag några frågor till två personer som var där och åt, en dam och en man. Jag har även själv svarat på frågorna.

 

Hur länge har du ätit surströmming?

Damen hade ätit i 40-50år, mannen hade ätit i 50år och jag själv ätit i över 30år och är ca 35år.


Vilken sort tycker du är godast eller kvittar det?

Damen svarade Oskars och mannen tyckte att det spelade ingen roll. Jag tycker att Oskars surströmming var godast.

 

Vad tycker du om att det serveras surströmming på torget?

Så svarade damen att det var toppen och att hon hade kört från Husum för att få i sig läckerbitarna. Mannen tycker att det är en jätterolig tradition och hoppas att den får vara kvar.
Jag tycker att det fortfarande är bra att det var Corona anpassat och att det var bra om man har svårt för folksamlingar att man kunde ta en take away påse.


Hur många får du i dig?

Damen sa att hon får i sig 6-7 st, mannen får i sig omkring 5-7 stycken. Jag får nog i mig 3-5 st.


Hur ofta äter du surströmming?

Damen svarade att hon förr alltid åt annandag jul. Annars äter hon 3-4 gånger per år. Mannen säger 2-3 gånger per år och jag säger försöker 1 gång per år.


Vi frågade damerna från Lions Höga Kusten lite om surströmming på torget i Örnsköldsvik och de berättade att Cesam började ca 30 år sedan med surströmming på torget för att erbjuda invånarna något trevligt och att Lions klubben har hjälpt till under alla år. I år serverar man filéad Röda Ulven.