Vi använder cookies   Läs mer

 

 

 

James Wan föddes den 26e Februari 1977 i Malaysia. James växte upp i Australien och visste tidigt att han ville bli en filmskapare. Efter att ha studerat film i Melbourne, Australien så träffade han sin blivande filmskapare och kollega Leigh Whannell. Tillsammans skapade de en kortfilm som de visade runt i hopp om ett riktigt filmkontrakt. Ett filmkontrakt fick de och så åkte de till Hollywood för att förvandla sin kortfilm till vad som skulle den ökända filmen ”Saw” från 2004.

 

 

                                                              

 

James wan debuterade i regissörsrollen med Saw. Saw blev en världshit och fick 7 uppföljare och nu hösten 2017 kommer en del 8 ut. Men det är den första filmen som satte tåget i rullning och filmen lyckades blanda en vääldigt blodig historia till något väldigt spännande och som i senare filmer också hade en atmosfär som var perfekt ända tills sluttexten började rulla. James wan regisserade bara den första Saw filmen och det märks då ju längre uppföljarna rullade in desto mer handlade filmerna mindre om berättelsen och karaktärerna och mer om att vara så blodiga och chockerande som möjligt.

 

           

 

År 2007 regisserade James Wan två filmer: Death sentence med Kevin Bacon i huvudrollen, en väldigt mörk film om en man som försöker hämnas på ett gäng för att de mördat hans son. Och Dead silence som handlar om en kuslig docka som sägs vara besatt av en häxa vid namn Mary Shaw. Också en del blod i den filmen men den är lite mer utav en rysare. Ingen av dessa två filmer blev lika framgångsrika som Saw och den här perioden av James Wan är lite mer som lugnet före stormen. Men båda filmerna är bra, Dead Silence håller inte riktigt upp men jämfört med andra skräckfilmer så är den definitivt värd att se.

 

                                                                   

 

2010 började James Wan stiga igen med den fantastiska och nyskapande Insidious, den första filmen james wan gjorde som tre år senare skulle expandera i ytterliggare två riktigt rysliga skräckfilmer. Som jag personligen minns Insidious var att det var en riktigt bra film, en one hit wonder som inte skulle kunnas uppnås igen. Men uppnås gjordes det och sedan spred det sig till andra Filmskapare och idag har vi utöver James Wan åtminstone 3-4 riktigt duktiga filmskapare till som långsamt suddar bort stämpeln om att inga bra skräckfilmer gjorts sedan 90-talet.

 

 

 

2013 sköt James Wan i höjden då han regisserade två stycken moderna klassiker inom skräcken. Först med den riktigt rysliga och välgjorda uppföljaren till Insidious, som heter Insidious. Chapter 2 och sedan med den minst lika välgjorda och kusliga The Conjuring. Två filmer som exploderade in i en ny era inom modern skräck precis som saw skapade en era utav riktigt blodiga filmer så skapade Insidious, Insidious: Chapter 2 och The Conjuring en ny era utav välgjord skräck med stigande spänning och skräckinjagande atmosfär och så när man ser dessa filmer så har James Wan en enligt mig unik stil så man känner att det är en film utav James Wan.