Vi använder cookies   Läs mer

                           Bildresultat för white walker

 

                                    Game Of Thrones

 

2011 sände den amerikanska tv kanalen HBO för första gången Game of thrones. Game of thrones som från början var en bokserie skapad utav den amerikanska författaren G.R.R. Martin, hette från början ”a song of ice and fire” eller på svenska ”en sång om is och eld”. Sedan starten har Game of thrones växt till att bli ett fenomen och enligt många världens mest populära serie.

En säsong av Game of thrones kostar ca 300 miljoner svenska kronor att spela in men budgeten sägs ha ökat de sista säsongerna med fler storslagna visuella scener. Game of thrones spelar in i flera olika länder som Island, Kroatien, Nordirland, Marocko och malta, vilket också bidrar till hur dyr den är att spela in.

 

Serien utspelar sig i en fiktiv värld och handlingen börjar i Westeros och Essos, två kontinenter. I serien får man följa flera karaktärer och ”hus”, som är som små kungahus med sina egna undersåtar och sina egna soldater. De största husen är de som ligger i störst fokus i serien. Det är huset Stark som är kungens väktare i norden där det kan snöa även på sommrarna, det är Lannister som egentligen är väktare över västländerna men det är drottningen som är en Lannister och hennes närmaste man får följa till en början. Sedan är det Targaryen, för länge sedan härskade de över westeros med drakar men efter ett inbördeskrig tvingades de två överlevande fly till essos i hopp om att en dag ta tillbaka järntronen.

Och så har vi kungen som med våld tog över järntronen tillsammans med Starks och Lannisters, kungen är en Baratheon som också är ett starkt hus i serien. Varje hus har en ”Lord” och/eller en ”Lady” och det är dessa som bestämmer, den titeln går sedan till den äldsta sonen. Den plats i serien som kanske är viktigast är dock ”muren” som är en gigantisk ismur som avgränsar westeros längst upp i norr mot länderna där det alltid är vinter, för det är där det sägs att de vita vandrarna bor, ismonster som kan väcka döda och göra de till sina egna is-zombies.

I Game of thrones kan sommrarna vara i flera år men det sägs också att en lång sommar innebär en lång vinter och med den en lång natt som kan vara i årtionden, det är då de vita vandrarna sägs ska komma.

De viktigaste karaktärerna i början är:

Bildresultat för game of thrones

Tyrion Lannister – Drottningens kortväxta bror.

Bildresultat för game of thrones

Jaimie Lannister – Drottningens tvillingbror och även kapten över konungaväktarna.

Bildresultat för cersei lannister

Cersei Lannister – Drottningen

                Bildresultat för lannister

Robert Baratheon – Kungen

Bildresultat för myrcella baratheon

Joffrey Baratheon – prins och arvinge till järntronen

 

Bildresultat för myrcella and tommen Bildresultat för myrcella and tommen

                Myrcella                                              Tommen

Myrcella Baratheon och tommen Baratheon – de två andra barnen till kungaparet

             Bildresultat för game of thrones season 1 characters 

Ned Stark – Lord över winterfell där Starks bor och väktare över norden

Bildresultat för rickon stark

Catelyn Stark – Lady över winterfell och Ned Starks fru

 

Bildresultat för game of thrones

Robb Stark – den äldsta sonen

Bildresultat för game of thrones

Sansa Stark – den äldsta dottern

      Bildresultat för game of thrones bran Bildresultat för game of thronesBildresultat för rickon stark

                         Bran Stark                              Arya Stark                        Rickon Stark

Bran, Arya och Rickon stark – de tre yngsta Stark barnen

Bildresultat för jon snow

Jon Snow- son till Ned Stark men inte till Catelyn Stark och anses därför vara en oäkting utan några anspråk på titlar.

Bildresultat för game of thrones

Daenerys Targaryen – yngst av de enda levande Targaryens, konstrolleras av sin elake storebror.

Bildresultat för viserys targaryen

Viserys Targaryen – Den äldsta levande Targaryen och girig att ta tillbaka järntronen till Targaryen dynastin.

Vad jag tycker om Game of thrones:

En utav sakerna som drog mig in i serien var hur fullständigt hänsynslös den var, från att döda älskvärda huvudkaraktärer till att ha krigsscener som ser ut att vara från en stor hollywoodfilm så lyckas den även få med en sammanhängande och intressant historia. Game of thrones må ha mycket våld och sex men i kärnan handlar den om karaktärerna och hur mästerligt karaktärerna formar den röda tråden som rinner igenom serien.

När man hör fantasy tänker man nog på sagan om ringen eller harry potter men Game of thrones har lyckats ta fantasy-genren och skapa något helt unikt. För i Game of thrones finns det inte gott och ont i svart på vitt utan allt är i skalor av grått. Ingen är helt ologiskt ond och ingen är helt ologiskt god men så finns det självklart bättre och värre karaktärer men det kan också vara en fråga om perspektiv.

Med högt produktionsvärde och autentiska miljöer står Game of thrones med flaggan i topp, årligen gör Game of thrones en slags utställning runt om i olika länder och när de var i Sverige 2014 så var det fullproppat med folk som ville prova sitta i järntronen. Det kommer enligt mig med stor sannolikhet att komma serier som försöker kopiera game of thrones formula även långt efter serien är slut, men det som gjorde game of thrones så speciellt är just att det är något eget och unikt med fantasy, thriller, drama, till och med lite skräck och komedi som alltihop flyter ihop på ett naturligt sätt och ger game of thrones en helt egen substans i form av is och eld.