Mina topp tio tv-serier.
I denna lista kommer jag att ta med de för mig just nu tio bästa tv-serierna som går eller gått på tv. Det finns en handfull serier som inte kommer med i listan som kommer nämnas kort i slutet. Jag har rankat som så att nummer 1 är bäst och nummer 10 är minst bäst men fortfarande bra.
10.
Sons Of Anarchy
7 säsonger, 92 avsnitt gick på tv 2008-2014. Tv- Bolag: FX
Att ha en så välkänd och populär serie som Sons of anarchy på 10:e plats kan tyckas konstigt men alla dessa tio serier är valda från de nästan 100 serier jag sett och många riktigt bra serier fick inte plats i listan. Sons of anarchy handlar om ett motorcykelgäng i en småstad i kalifornien, USA. Huvudkaraktären heter ”Jax Teller” och spelas utav den charmige Charlie Hunnam. Anledningen att Sons Of Anarchy inte hamnade längre upp på listan var för att serien enligt mig började sladdra lite i sitt manus framåt de de två sista säsongerna. Men skådespelarna gjorde ett väldigt bra jobb och serien lyckades hålla sig stark med ett bra avslut. Dock saknar jag lite utav en röd tråd då jag tycker att för att en historia ska berättas på rätt sätt vare sig i film, tv eller i en bok så måste det finnas en början, en mittenakt och ett slut planerat, sons of anarchy skulle nog hamna i den kategorin där så länge vi kan fortsätter vi och det gör saker svårare för man har inget slut att arbeta mot. Men serien har sin egen identitet och popularitet utav en anledning: den är riktigt grym.
Betyg på IMDB: 8.6/10 Mitt Betyg: 8.2/10.
9.
Deadwood
Deadwood är en vilda västern serie i hög kvalite, händelseförlopp och handling kan uppfattas som långsamt men om man hänger kvar och fokuserar på vad som händer så får man en sån där serie som stannat kvar med en. Den utspelar sig i en liten laglös nybyggd stad i south dakotas beskogade berg. Det briljanta med karaktärerna är att väldigt mycket utav det som händer i serien har faktiskt hänt på riktigt då hela serien spelar på att återberätta riktig historia och de enda sakerna som inte är historiskt korrekta är mycket detaljer,samtal och sådant man omöjligt kan veta. Samt att vissa karaktärer som är med i serien på samma gång egentligen aldrig träffat varandra. Men här har et gjorts ett riktigt bra jobb med att verkligen ta med tittaren in i deras värld, i deadwood är inget svart och vitt utan allt är en skala grått, och den vulgäre bordellägaren Al Swearengen må vara hemsk men skådespelaren Ian McShane har lyckats porträttera karaktären så bra att det är svårt att inte älska att hata honom. Det sorgligaste med Deadwood är dock att den inte fick fortsätta. HBO vill ha kvalite i sina serier och pumpar därför in mycket pengar, staden i serien är uppbyggd helt utav HBO och tyvärr gjordes Deadwood under en tid då Game Of Thrones fortfarande bara var ett par fantasy-böcker. Så efter tre säsonger var serien tvungen att avslutas och att de var tvungna att hitta på ett slut på kort tid samt knyta upp alla lösa trådar var tyvärr ett recept för seriens bittra slut. Men den höll sig stark så länge den kunde, och precis som den kalla brutaliteten i deadwood så finns det en viss symbolik i att serien fick gå samma öde till mötes.
Betyg på IMDB: 8.7/10 Mitt betyg: 8.5/10.
8.
Westworld
1 säsong, 10 avsnitt hade premiär 2016 och pågår fortfarande. TV-Bolag: HBO
Färskingen Westworld gjorde stort intryck på mig direkt, med stora namn såsom Anthony Hopkins och Evan Rachel Woods är denna serie något alldeles eget. En nöjespark med sentinella robotar som lever i en vilda västern värld, besökare i nöjesparken får göra vad de vill med de mänskliga robotarna som ser ut och är som en människa, dock så märker man av att de inte är människor när de säger sina programmerade repliker om och om igen. Serien ställer också en fråga om moralen då dessa robotar kan se, känna och höra precis som människor men används som slavar och hålls i schack. Men muren är inte obrytbar och vissa problem börjar dyka upp i robotarnas minnen, tankar osv. allt är hyfsat komplicerat och serien balanserar en historisk tidsperiod och science fiction väldigt bra. Hög klass på dramat och självklart är de visuella effekterna väldigt välgjorda då det är HBO som gjort serien.
Betyg på IMDB: 9/10 Mitt betyg: 8.6/10.
7.
The Leftovers
3 säsonger, 28 avsnitt gick på tv 2014-2017. TV-Bolag: HBO
För att älska The Leftovers gäller det att först förstå serien och att kunna låta sig uppslukas utav den. The Leftovers är en serie som ligger färskt på minnet då seriens sista avsnitt gick på tv för bara ett par veckor sedan i skrivande stund. The Leftovers? Vad är det? Har jag hört många undra och jag kan förstå varför folk undrar, serien är inte alls lika stor eller väl marknadsförd som till exempel Game of thrones, The Walking Dead eller House Of Cards. Att motivera varför jag håller denna relativt okända serie så högt kan vara svårt, men jag ska göra mitt bästa. Serien handlar om människor, efter att 2% utav jordens befolkning spårlöst gått upp i rök har människorna som är kvar olika sätt att hantera det. Vissa har förlorat hela familjer och vet inte vad som har hänt med sina nära och kära, medans andra går med i kulter, vissa utnyttjar mysteriet med försvinnandena genom att kapitalisera på folks känslor med lögner om att de har profetiska krafter eller svar. The Leftovers är en serie som består utav känslor, en serie så full utav substans att man nästan kan ta på den. Trots mysteriet kan man glömma självklara svar eller övernaturliga äventyr. Serien har gjorts på ett sätt så tittaren slängs in i en värld utav råa och galna känslor och får själva välja precis som karaktärerna vad man ska tro är sant eller inte. The Leftovers är ett drama som höjer nivån för vad ett bra tv-drama ska vara, men det är också en serie där det oftast inte finns några mellanting utan man hatar den eller älskar den. En helt fantastisk, komplicerad och lärorik åktur är vad serien varit för mig och jag har till och med hört folk säga att den hjälpt deras sorgearbete. Men det får stå för dom, själv har jag upplevt en fantastiskt bra serie som samtidigt kan ge mig saker att fundera på. Om en serie eller film sitter kvar i huvudet dagar efteråt så betyder det oftast att den gjort ett intryck och det är enligt mig mycket speciellt. Välgjord, starka skådespelarinsatser och budgeten lider inte då det mesta hålls upp utav karaktärerna, otroligt bra karaktärsdriven serie.
Betyg på IMDB: 8.2/10 Mitt betyg: 9/10.
6.
Six Feet Under
Mycket av det jag beskrev gällande The Leftovers karaktärsrika substans går också att finna i serien Six feet under. Handlingen är enkel på ett ensidigt vis med en familj som driver en privat begravningsbyrå, men skrapar man lite på ytan spricker det som en pinata. Dysfunktionella relationer, jobbiga ämnen och omgiven utav död och sorg med tanke på jobbet, gör Six feet under till en väldigt speciell drama-serie. Det som imponerar mycket på mig är att denna serie gjordes under en tid då sådan hög kvalite på drama inte riktigt fanns på tv i samma omfattning som idag. Med undantag för en handfull serier så var Six feet under på ett sätt unikt men inte bara för att den var annorlunda utan även för att den har en identitet som de bästa serier ofta har. Mycket substans och komplicerade människor speglas på ett fantastiskt sätt utav skådespelarna i serien och six feet under är en resa som är värt det då det enligt mig fortfarande är serien med det bästa finalavsnittet någonsin. Självklart tänker jag inte gå in för mycket på just det då det avslöjar saker som bäst upplevs själv. Jag har sett över tusen filmer och över hundra tv-serier och jag kan säga att under alla dessa fantastiska och mindre fantastiska berättelser har jag bara blivit överväldigad så pass mycket känslomässigt att tårarna fastnar i halsen. Om en serie påverkar en på ett sådant djupt och starkt sätt, kan man ganska säkert säga att den serien är en bra serie, åtminstone för den som tittar. En fantastisk resa.
Betyg på IMDB: 8.7/10 Mitt betyg: 9.2.
5.
Oz
6 säsonger, 56 avsnitt gick på tv 1997-2003. TV-Bolag: HBO
En serie som handlar om fångarna i fängelset ”Oswald maximum security correctionals facility” med andra ord ett högsäkerhetsfängelse. En sak jag vill varna för med denna serie är dock att den är väldigt våldsam och väldigt rå och brutal. Oz skulle jag beskriva som en serie om elaka individer. Det finns inga helgon i Oz och det närmaste som man kan komma till ett helgon skulle vara avdelningschefen för den experimentella avdelningen som serien för det mesta utspelar sig på. Istället för galler består cellerna utav glasburar och för de som hamnar i denna experimentella avdelning som kallas för ”Emerald City” blir livet snabbt tufft. Jag älskar Oz för att jag har en viss förkärlek för serier som kan visa upp så många olika sidor utav människor och speciellt de mörkaste sidorna. För serien handlar om människor som försöker överleva och leva i hemska situationer. En annan sak värd att nämna är att TV-Bolaget HBO som de flesta serier på denna lista är gjorda utav debuterade med Oz. HBO är mest kända för serier som Band of brothers, The Sopranos och Game Of Thrones men allt började med Oz. Oz är som en berg-och-dalbana man egentligen inte vågar åka, helt galen. Men återigen vill jag förvarna vissa tittare, skaparen sa att när de spelade in serien att om en skådespelare blev mer än fem minuter sen så blev deras karaktärer antingen väldigt våldsamt överfallna eller dödade i serien (vilket innebär sparken) och grejen med detta uttalande är att om man sett Oz så är det inte alls svårt att tro på det. Starka våldsscener, mycket nakenhet och intima scener och väldigt många kanske inte grafiskt blodiga eller våldsamma men oerhört psykologiskt obehagliga. Men har man sett serier som Game of thrones eller true blood utan att må för dåligt, så är Oz inte långt därifrån. Jag kanske avskräcker vissa till serien när jag understryker allt magstarkt innehåll men det är inte någon human centipede jag pekar åt, utan mer seven med brad pitt och morgan freeman.
Betyg på IMDB: 8.8/10 Mitt betyg: 9.2/10
4.
The Wire
5 säsonger, 60 avsnitt gick på tv 2002-2008. TV-Bolag: HBO
The Wire är en alldeles unik best, enligt många är The Wire den bästa serien som någonsin gjorts, och tillsammans med Mini-Serien band of brothers har den många gånger krönats som bäst. The Wire är en komplicerad serie, men ändå en enkel serie då den ofta ger ett ganska grått intryck och spelas nästan som en dokumentär. Man får följa ett flertal olika karaktärer i den amerikanska staden Baltimore. Man får följa poliserna och detektiverna, gängen och de människor som blir störst påverkade utav miljön de lever i. Men trots att det kan låta enkelt så är det inte svart på vitt utan som med de flesta bra filmer och serier är det en blandning i gråa skalor. Serien följer våra karaktärer från botten och i senare säsonger till toppen och hela storyn ligger på karaktärernas axlar. Varje karaktär har sina brister, och på så sätt blir det som att se på riktiga människor istället för påhittade karaktärer. Glöm poliserna i de vanliga detektivserierna som csi och sådant, här har vi människor med mänskliga brister, fördomar och egenskaper som istället för att tjäna storyn så skapar de den. De kriminella är samma sak, glöm alla klyschor och ytliga karaktärer för här får man en enligt mig alldeles unik insyn i det mänskliga med alla brister och godheter det innebär. En grupp poliser får tillåtelse att spana på, och avlyssna de kriminella gängen för att stoppa den tunga droghandeln och spåra pengarna till problemets rötter. Varje säsong utvecklas och trots att grunden är sig lik bygger den ändå ut sig som grenar på ett träd. Det allra mesta i serien är i princip taget ur verkligheten med den största avvikelsen som är att karaktärerna och specifika händelser är påhittade. Den är inte baserad på någon skriven historia utan fungerar mer som en spegel. Det riktiga Baltimore är lika tufft som det i The Wire, och i serien får man en bra bild av hur de tuffaste områdena är. Och i serien får man utöver alla dialoger, och all den långsamma men väldigt belönande storyn en inblick i brutaliteten. Och i serien så simmar även våra polisiära karaktärer i stark motström med ständiga mord som blivit vardag för karaktärerna som med sina brister pressas att förbättra sin statistik och även göra det med fula knep. Väldigt komplicerad och för mig väldigt svår att beskriva då den har så många dimensioner och nyans att det blir som att beskriva en snöstorm, en snöflinga i taget.
Betyg på IMDB: 9.3/10 Mitt betyg: 9.7/10
3.
The Sopranos
6 säsonger, 86 avsnitt gick på tv 2000-2007. TV-Bolag: HBO
Ett steg närmare toppen och ännu en serie från mitt personliga favoritbolag: HBO (Home Box Office).
Sopranos är precis som tidigare nämnda serier väldigt stark i sina karaktärer och väldigt karaktärsdriven. Maffiabossen Tony Soprano är huvudkaraktären och kämpar med att mata sitt bristfälliga ego, som ledare för sin maffiafamilj balanserar han i serien de vardagliga saker och känslor med sin roll som ledare för utpressning och mord. Allt går inte alltid smidigt och det som gjort serien banbrytande är att huvudkaraktären som vi hejar på och följer genom hela historien faktiskt är en iskall och mäktig sociopat. Men som tittare får man se hans goda sidor, såväl som de dåliga. Tony Soprano är inte en idoliserad badboy med goda moraler eller någon räddare. Tony soprano är en sjävlisk maffiaboss som njuter av livets alla gåvor. Tony Soprano är orättvis, han mördar och han är hänsynslös. Men självklart finns det goda saker, han är ingen generisk ond karaktär med motiveringar lika tomma som ett äggskal utan något ägg inuti, The Sopranos handlar om och förlitar sig på att ägget har all substans på ett sätt alltför många filmer och TV-Serier idag antingen misslyckas med eller helt enkelt struntar i. Tony Soprano är mänsklig och korrumperad utav sina begär, han är en karaktär som vi skulle vara emot om han porträtterades i många andra TV-Serier. I en värld där alla karaktärer har något omoraliskt, där alla har en skala grå inom sig så är det den komplexa Tony Soprano vi får följa och trots att han har ovänliga karaktärsdrag så blir han en slags antihjälte utan hjältedåd, och när det generiska goda och onda suddats ut så fastnar vi för djävulen vi känner.
Betyg på IMDB: 9.2/10 Mitt betyg: 9.9/10.
2.
Breaking Bad
5 Säsonger, 62 Avsnitt gick på tv 2008-2013. TV-Bolag: AMC
Breaking bad handlar om en kemilärare vid namn Walter White som under hela sitt liv varit en duktig medborgare och levt ett normalt men också trist liv. En dag får Walter veta att han drabbats av lungcancer och inte har långt kvar att leva samtidigt som hans fru Skylar är gravid med deras andra barn, deras första är Walter Jr. Det är här en helt fantastisk resa börjar, jag tycker att det viktigaste för en TV-Serie utöver välgjorda karaktärer är att från att första scenen spelas in ska det finnas en början, mellanakt och ett slut inplanerat. Breaking Bad är i mina ögon ett mästerverk för att från första början påbörjas en resa som är väl planerad och som har en karta för vart serien ska till slut ska hamna och om man ser serien i sin helhet kan man se de där små fröna planteras i det första avsnittet för att blomma ut i mellanakten och sakta vissna när serien går mot sitt slut. Walter White är tillsammans med hans före detta elev Jesse Pinkman huvudkaraktärer fast berättelsen är walter whites. Om början kan låta någorlunda trist kan jag lova att med seriens gång blir den allt galnare, på ett väldigt bra sätt. Någonting börjar hända inom Walter efter han mötts av sin egen dödlighet och vet att han slösat bort sitt liv på saker ingen kommer minnas långt efter hans död. Walter beslutar sig för att ge sig in i den våldsamma kriminella undervärlden och börja producera metamfetamin för att försörja sin familj. Det som börjar som ett desperat försök att ta igen förlorad tid och att lämna något efter sig utvecklas avsnitt för avsnitt till något helt annorlunda, Walter förändras och när slutakten sakta rullar in börjar man ifrågasätta om man verkligen hejar på den här karaktären längre. Det unika med Breaking Bad är att skaparen Vince Gilligan lyckas visa den här karaktärens otroliga resa och hans transformation till att bli ett namn som kommer att minnas långt, långt framöver: Heisenberg.
Betyg på IMDB: 9.5/10 Mitt betyg: 9.9/10
1.
Game Of Thrones
7 säsonger har gått och säsong 8 blir den sista. 66 avsnitt har gått och 73 kommer bli det slutgiltiga antalet. Serien började 2011 och kommer att sluta 2019. TV-Bolag: HBO
I skrivande stund har jag precis kvällen innan sett det sista avsnittet utav den näst sista säsongen och wow, jag älskar verkligen den här serien.
Game of thrones utspelar sig i en fiktiv värld där anrika nobla hus och lords konspirerar och korrumperar den inhemska politiken i kampen om en tron gjord utav smälta svärd. Vill man veta mer om karaktärerna och handlingen så skrev jag det i min första artikel och för att inte repetera mig ska jag försöka säga saker jag inte redan sagt. Det mesta jag nämnt i ovanstående placeringar stämmer bra in även här med riktigt välgjorda karaktärer och en riktigt stark story med som breaking bad har en början, mitten och ett kommande slut. Game of thrones är speciellt på många sätt och med en expanderad fiktiv värld, där författaren som skrivit böckerna som serien är baserad på har byggt upp ett helt eget universum med egna platser och folkslag som tagit inspirationer från vår egen historia men satt en liten twist på det. En historiebok endast dedikerad denna världs fiktiva historia på några hundra sidor visar hur stadigt världen är uppbyggd, det bästa med serien som dock inte riktigt utforskar allt universumet har att erbjuda men som visar en stor del utav en mycket större värld är att det känns som att man är där. Världen känns lika verklig som våran och man kan se serien och faktiskt tro att det är där de är. En annan sak som gör Game of thrones unikt är förutom sin sjukt enorma popularitet, att dessa karaktärer i gråa skalor lever i en värld med magi men det är inte som sagan om ringen till exempel, det är som att ta en magifylld värld och fylla den med riktiga människor som till slut kommer att slita isär den där vackra världen och i slutändan har man mer utav en sagan om ringen/sopranos/braveheart mix där dessa människor (inte bara tomma karaktärs stereotyper) helt enkelt lever i en värld rik med historia om drakar som en gång flög bland molnen och ödelagde kungar, soldater och slott med sin eld. Senare i serien märker man att budgeten har ökats markant då vi får krigsscener och andra både visuellt otroliga och emotionellt otroliga som hör hemma i en popcornfilm i juli med en budget på 200 miljoner dollar. Men i en redan väl skapad värld med karaktärsdriv så blir vi även bortskämda med helt otroliga actionscener, krig som inte är herosikt och vackert utan blodigt och hemskt, scener som har en episk skala men ändå känns klaustrofobisk och som skulle få The Walking Dead att skämmas.
En annan sak som gör Game of thrones unikt är den känslomässiga berg-och-dalbanan. Jag minns inte vart men jag hörde en gång att: ”många vill inte utsätta sina protagonister för hemskheter och misär men de bästa berättelserna är där man utsätter sin huvudkaraktär för så mycket hemskheter och misär att det blir jobbigt att se, för då blir det så mycket starkare när protagonisten väl reser sig och slår tillbaks”. Jag minns inte riktigt vem som sa det men jag håller med. Game of thrones kan vara slitande att se på, det finns tillfällen som är så starka och chockerande att man bara vill slänga ut tv:n genom förnstret. Men trots att många tycker att dessa händelser är gjorda för uppmärksamhet och chock så för de berätelsen framåt på ett sätt som kanske inte syns då men det syns nu, det var tvunget att hända för annars hade vi inte fått det vi har nu och varje liten scen som stor scen är en byggkloss som alla har en roll i att tornet ska nå toppen, och nu har vi bara taket kvar.
Betyg på IMDB: 9.5 /10 Mitt betyg:10/10
De bästa placeringarna var lätta men att hitta de där sista numren var svårt. Det var många riktigt bra serier som förtjänade en plats på listan men när man bara väljer ut 10 stycken är det vissa som trots att de är riktigt bra inte riktigt fick komma med. Några av de nämnvärda serier som inte fick plats är:
21.
Ash vs Evil dead.
TV-Bolag: Starz
Korta avsnitt, rolig, blodig och en splatterfylld och snuskig humorskräckserie, väldigt underhållande.
20.
The night of.
TV-Bolag: HBO
Miniserie med en säsong, starkt kriminaldrama med djup insyn i det amrikanska fängelsesystemet.
19.
Carnivale.
Thrillerdrama med focus på en resande karnival, omsvept i mystik och mycket välgjorda karaktärer.
18.
Dexter.
TV-Bolag: Showtime
En riktigt stark serie om en blodanalyktiker som också är en seriemördare, men han mördar bara de som förtjänar det. Ballansen han måste hålla med sina båda sidor är väldigt välgjord tyvärr lider dexter utav ingen-plan-syndrom då den efter sin höjd i säsong 4 rullar neråt tills sitt slut i säsong 8.
17.
Penny dreadful.
London i viktoriansk era med starka karaktärer och klassiska filmmonster i detta mörka skräckdrama som tyvärr inte fick fortsätta av ekonomiska skäl.
16.
Better Call Saul.
TV-Bolag: AMC
En spin-off utav Breaking bad som handlar om en utav karaktärerna från Breaking bad. Saul goodman är en kriminell advokat som hela tiden handskas med sitt yrke, rykte och sina rivaler. Utspelar sig innan Breaking Bad och flera karaktärer som är med i Breaking bad är även med här.
15.
Fargo.
TV-Bolag: FX
En antologiserie med olika handlingar och tidsperioder varje säsong, små kopplingar finns och säsongerna utspelar sig på vintern i ungefär samma område.
14.
Hannibal.
TV-Bolag: NBC
Utspelar sig innan de hyllade filmerna med anthony hopkins och följer Hannibal och agent Will Graham i vad som endast kan beskrivas i en visuellt slående och intellektuellt djup serie. Mycket blod dock är det förståeligt då en av huvudkaraktärna är en välkänd fiktiv kannibal, sociopat och extremt smart.
13.
True Detective.
En antologiserie med olika platser, karaktärer och handlingar varje säsong. Följer det typiska HBO-mönstret med riktigt tunga karaktärer och väldigt komplicerade och välgjorda berättelser, dock faller säsong 2 ihop litegrann då den tar allt detta och överdriver tills det bara blir ett melankoliskt porträtt utav bristfälliga karaktärer som tyvärr tynger ner berättelsen och det blir mycket prat men liten verkstad.
12.
The Fall.
TV-Bolag: BBC TWO
En brittisk serie med tungt drama och intensiva karaktärer. Man får följa en seriemördare och kvinnan som jagar honom. Starka skådespelarinsatser och en stark story gör detta till en av mina favoritserier storbritannien någonsin gett oss.
11.
Band of brothers.
En helt fantastisk berättelse som återberättar en sann historia om en grupp soldater som krigade i andra världskriget. Det är en miniserie men känns mer som en väldigt lång film. Många rankar Band Of Brothers som den bästa seriens någonsin och jag kan se varför. Jag älskar den här serien och tackar HBO för denna slående miniserie med drama, hjärtesorg, förlust, misär, vänskap, rädsla och framförallt ett starkt brödraskap. Men tyvärr hamnar den bara på plats elva trots att det må vara riktigt bra så går jag efter mina egna preferenser och mina personliga favoriter. Och Band of brothers känns för mig inte som en serie på samma sätt som The Wire eller deadwood utan mer som ett gäng långfilmer ihopslagna och uppdelade. Men bara för att den hamna på elfte plats betyder det inte att jag inte gillar den, bara att det fanns andra jag hellre ville ha med. Vill också nämna Rome från HBO som en nämnvärd serie, starkt drama men lyckades inte klättra upp på någon lista.
Vart kan jag se dessa serier?
Sons of anarchy ska finnas att se på Netflix
Deadwood, Westworld, Six feet under, Leftovers, oz, the wire, sopranos, carnival, Game of thrones, true detective, band of brothers, penny dreadful, Dexter, Fargo, The night of och Rome finns alla på HBO Nordic.
Ash vs evil dead finns på Cmore
Hannibal, the fall, better call saul, breaking bad och även penny dreadful finns på Netflix