Vi använder cookies   Läs mer

 

 

Nuförtiden har vi alla möjliga slags tv kanaler, bolag och nätverk att välja mellan. För att förenkla så ska jag endast referera till dessa som kanaler. En sak som också är värt att nämnas är att de kanaler jag talar om, har i princip alla sitt ursprung från USA.

Som sagt så har vi nu så många kanaler att välja mellan och varje kanal har oftast minst en bra serie men oftast en handfull hit-serier. Vissa kanaler är gamla och vissa är yngre, men enligt min åsikt har de flesta en stil, kvalitet, målgrupp eller helt enkelt bara något speciellt som är unikt för just de kanalerna.

 

Vi har ”CW” som oftast har serier som riktar in sig på ungdomar och som inte backar ifrån att vara lite smöriga och att hellre göra 22 avsnitt med en utdragen story än att göra 12 avsnitt och ge så mycket substans som möjligt i varje del. Utöver det är kanalen relativt ung och deras mer utmärkande serier är: Supernatural, en serie om två bröder som jagar spöken, monster, demoner, änglar, halvgudar och mer därtill.

 

The Flash som fokuserar på den välkände superhjälten Flash som kan springa snabbare än blixten. Arrow som också handlar om en välkänd hjälte med grön luva och grymma talanger med pilbågar som ofta gör crossovers eller sammarbetesavsnitt med The Flash samt några andra superhjälte-serier. Och så finns The Vampire diaries som handlar om en ung kvinna och två vampyrbröder vilket resulterar i romantik, kamper mot andra monster och drama. Dramat är en stor roll i CW då de ofta kombinerar såpopera-aktiga dramatiska scener med monsterslagsmål och en lite mer ungdomlig atmosfär.

 

Andra exempel och deltagare i kampen om tv-tronen är kanaler som: ABC, väldigt likt CW men lite mognare. En välkänd serie därifrån är ”Marvel’s agents of S.H.I.E.L.D.” som handlar om en grupp superagenter i en värld där övernaturligt, överteknologi och magi finns. Serien är ihopkopplad till de välkända marvel-filmerna som till exmepel: Thor, Ironman, Avengers och Guardians of the galaxy.

 

Och så finns NBC, en kanal med mycket blandade skift i kvalitet. En NBC-Serie som för mig utmärker sig är ”Hannibal” men tyvärr så har NBC ett rykte av att avsluta riktigt bra serier för tidigt så den mästerligt vackra och obskyra tv-serien Hannibal överlevde bara i tre säsonger. Hannibal tämjde på gränserna och lyckades vara något eget och skapade inom ramarna utav censurering en serie i hög klass som nästan kan mätas med några av de största tv-serierna någonsin. En annan bra serie ifrån NBC är ”The Office” vilket är en väldigt rolig serie baserad på en brittisk serie vid samma namn. NBC:s största hit är nog trots allt den framgångsrika serien ”Vänner” eller ”Friends”. Ibland så får tv-serier byta kanal vilket hände med tv-serien scrubs. Bytte ifrån Touchstone till ABC 2007 och fortsatte sedan där i tre år. Det är ett komedidrama om ett gäng kompisar som man får följa genom deras sjukhuskarriär och privata liv. En väldigt bra serie enligt mig, rolig.

 

Sedan har vi ett par kanaler som utmärkt sig på grund av deras mediokra innehåll. Dessa två är kanalen ”SyFy” som ofta visar egengjorda b-filmer och billigare serier. Samt kanalen ”lifetime som inte skapat något värt att nämna och har mest fokuserat på draman tillhörande 70-talets glansiga såpoperor. En annan mycket bra serie som fick byta ägare var den storslagna Hitserien ”Lost” som också den bytte ifrån Touchstone till ABC år 2007.

 

Kanalen FOX är som de andra jag tidigare nämnt mer konservativa i hur de skildrar våld, språk och sex. Men, den här boxen av censur de måste hålla sig inom betyder inte att de per automatik är sämre än sina konkurrenter vilket statistiken antyder då de klassas som en utav de tre största tv-bolagen i hela världen. FOX har släppt många minnesvärda serier genom åren såsom den numera klassiska kultserien: Arkiv X. ”The X-Files” är det engelska namnet om man ska vara petig. Några andra klassiker och hitserier som kommit ifrån FOX är: MADtv, Våra värsta år (Married… With children), The Simpsons, Family Guy, Amerikanska Idol, 24, Bones, Prison Break, Gotham, Sleepy Hollow och en utav mina personliga favoriter, tv-serien ”Fringe”.

 

CBS är en annan sådan där kanal som pumpat ur sig många populära serier innanför den metaforiska boxen, oftast i form utav kriminaldraman såsom CSI, CSI: Miami, CSI: New York, Mord och inga visor (Murder, she wrote), NCIS, NCIS: Los Angeles, NCIS: New Orleans, Hawaii Five-O, The Mentalist och Criminal Minds. De har också haft stora succéer inom sitcoms, eller som jag själv säger på svenska: ”studio-komedi”. Sitcoms är när allt spelas in i en studio oftast på samma ställen likt en såpopera fast de ofta förlitar sig på ordvitsar, komiska situationer och roliga karaktärsdrag. En sak som symboliserar sitcoms är att de oftast har en studiopublik som skrattar när karaktärer drar skämt eller hamnar i knepiga situationer, dock använder de ofta inspelade skratt och applåder framför en riktig publik. Några utav dessa serier är: The big bang theory, The Nanny, How i met your mother och den populära serien Two and a half men, splittrad utav inhemska kontroverser som ledde till att de bytte ut huvudkaraktären som spelades utan Charlie Sheen till en helt ny karaktär spelad utav Ashton Kutcher. Serien levde vidare fyra säsonger efter bytet och nådde totalt till 12 säsonger.  Andra populära serier CBS släppt är: Scooby Doo, MacGyver, The Good Wife samt realityserien som fick en svensk motsvarighet, Big Brother. Också värt att nämna är att CBS är en utav de stora konkurrenterna med NBC och FOX om vilka som är nummer 1 utav de 3 största tv-bolagen.

 

Kanalen TNT är lite längre ner på listan och hålls ofta inte upp till de andras standard utan är lite mer lik SyFy. Fast några serier har de lyckats få ur sig med framgång, såsom: Animal Kingdom, nya versionen utav Dallas, Rizzoli & Isles, The Librarians, Major Crimes och den actionpackade science fiction serien Falling skies som handlar om en utomjordisk invasion. TNT har länge varit underskattade när det gäller egenskapade originalserier men själv har jag sett en förbättring i serien Animal kingdom som till min förvåning håller en relativt hög kvalité, och så kan jag inte glömma falling skies som trots att den tappade karaktärskvalité framåt slutet höll en bra nivå med att porträttera stridsscener och datagjorda utomjordingar.

 

A&E är en kanal som sitter på gränsen för mig. De är mest kända för kriminaldokumentärer i serieform, reality serier såsom ”Shipping Wars”. Men de har skapat en serie som jag älskar och som är riktigt bra enligt mig. Serien är Bates Motel och handlar om karaktären Norman bates från filmen Psycho, och hans resa från en ung kille till karaktären som chockade biopubliker runt om u början utav 60-talet.

 

History Channel är en annan kanal som likt A&E inte är välkända för egna tv-serier utan för konspiratoriska dokumentärsserier som Ancient Aliens eller reality serier som ice road truckers och pawn stars.  Men likt A&E så har kanalen en riktigt bra hitserie som många nog känner till, vid namn ”Vikings”. Vikings är en serie som handlar om vikingar och i början får man följa den historiskt legendariske Ragnar Lodbrok i hans äventyr, upptäckter, erövringar, plundringar och politiska intriger. Serien är riktigt välgjord och allt ifrån storyn (som är mycket baserad på historia men med vissa kreativa egengjorda idéer) till kvaliten har ofta höjt serien så pass att den jämförts med min favoritserie Game of thrones. En annan sak att nämna är att History Channel numera ägs utav A&E så därför kommer jag i mina placeringar placera båda två ihop.

 

Nu har vi gått igenom tio kanaler men vi har fortfarande åtta stycken kvar och jag gör som jag brukar med att spara det bästa till sist. Efteråt kommer jag även posta min lista med placeringar 1-18 samt nämna ett par väldigt små kanaler plus ytterliggare en som helt enkelt var för dålig för listan, enligt mig.

 

En utav de nyare kanalerna som poppat upp är kanalen ”Hulu som i grund och botten började som en streamingtjänst likt Netflix men som nyligen gett sig in i originella skapningar. Några utav dessa är den hyllade serien ”The handmaids tale”, The Path, antologiserien Dimension 404 och en personlig favorit vid namn ”11.22.63” som är en miniserie som är baserad på en Stephen king bok och som handlar om en ung man som måste resa tillbaka i tiden och stoppa mordet på den amerikanske presidenten John F Kennedy. Först måste han dock spendera några år i det tidiga 60-talet och förbereda sig men allt som tiden går börjar han komma närmre andra människor och hjälpa människor vilket gör serien till en spionthriller med mycket starkt drama och otroligt genuina 60-tals miljöer. Den serien träffade djupt mot slutet och är definivt värd att se. Jag vill också förklara vad en antologiserie är för i kommande kanaler kommer jag skriva om några stycken.

 

 En antologiserie är en serie med fristående avsnitt eller fristående säsonger. Dvs att varje säsong eller i vissa fall avsnitt är helt egna fristående berättelser som kan ha subtila kopplingar till varandra men som är avskurna från varandra. I en antologiserie kan man alltså välja att börja med säsong 4 och inte missa något för varje säsong eller avsnitt har en isolerad berättelse med ett början och ett slut.

 

 Innan jag fortsätter med alla dessa Amerikanska kanaler så ska jag nämna en Brittisk kanal, den enda brittiska kanalen som jag tagit med faktiskt. Det kan verka lite oneutralt att jag nästan bara tar med Amerikanska kanaler och i princip helt hoppar över svenska kanaler. Dock är det Amerikanska kanaler jag är mest insatt i när det gäller hur det funkar och hur processerna går till samt att det jag kollar på är i princip 80-85% amerikanskt. Jag kollar på Beck filmerna, Johan Falk och ett par klassiker som Besökarna men jag är inte alls insatt i vad till exempel tv4 kokar ihop. Men när det gäller brittiska kanaler är det en jag känner till:

 

BBC som står för ”British Broadcasting Corporation”. BBC är enligt mina erfarenheter Storbritanniens största kanal och tre serier de har skapat är tre utav mina favoriter. Utöver de tre vet jag inte så mycket mer. De tre är: The fall som är en serie jag nämnt förut och som fokuserar på en seriemördare samt en polis som jagar honom. Det som gör serien så bra är hur hög kvalité den har i innehåll och starka skådespelarinsatser. Samt att den skildrar våldet och utredningen på ett ganska verkligt sätt. Nummer två är också en polisserie men den heter ”Luther” och handlar om en mordutredare som löser grova brott och som ibland hamnar mitt i utredningar och personliga kaotiska situationer. Mycket bra den med, väldigt spännande. Sist men inte minst är det serien Peaky Blinders som handlar om en gangsterfamilj i Birmingham under år 1919. En utav de utmärkande egenskaperna gangstarna har är att har rakblad insydda i sina mössor som de kan använda som vapen. Stark, mörk och välgjord.

 

Härnäst kommer kanalen Cinemax som egentligen är en systerkanal till HBO, men som ändå kan stå på egna fötter. Några utav deras utmärkande serier för mig personligen är: Banshee, en serie om en före detta gängmedlem med goda färdigheter som letar upp kvinnan han älskar och som han offrade sig för genom att hamna i fängelse och låta henne komma undan. Efter att ha anlänt i småstaden händer det något så att den nye sheriffen som nyss anlänt dör och då tar vår huvudperson över hans bricka och ska låtsas vara den nya sheriffen samtidigt som han lever sitt kriminella liv och ständigt är jagad utav sin före detta maffiaboss. Mycket action, blod, våld och sex. Sedan så finns det serien Outcast som handlar om en ung man som har förmågan att skada demoner som besitter människor och detta ledde till en incident som gjort honom till en utböling och han måste nu tillsammans med en präst bekämpa onda krafter. Väldigt mörk, melankolisk och psykologisk. Och så finns det sedan också ”The Knick” en serie jag inte sett ännu men som handlar om personalen på ett sjukhus i tidiga 1900-talets New York. Ett kvalitetsdrama så vitt jag förstått.

 

AMC är en kanal som under 2008-2010 gick från dammig repriskanal till en kraft att mäta sig med. Det var 2008 som de släppte första säsongen utav den nu beryktade serien ”Breaking Bad” och den har förutom att erbjuda många fantastisk tv och gett AMC en stor boost, även klassats utav många som den bästa tv-serien som någonsin har gjorts. Men om Breaking Bad är kvaliteten så blev deras nästa hit,”The Walking Dead” tyvärr kvantiteten. Många gillar walking dead och det gjorde jag också, första säsongen var fantastisk och trots att kvaliteten offrades för att kunna sända fler avsnitt med mindre innehåll, och därmed tjäna mer pengar utan att prioritera serien först så höll ändå säsongerna 2,4,5 ett hyfsat bra mått med några självklara brister. Därefter har serien dock förvandlats till en parodi av en skugga av sig självt. Jag ska inte vara för hård mot walking dead här, det kommer jag skriva en egen text om i framtiden och gå in mer på detaljer. Huvudsaken här är att den har blivit en utav världens mest populära serier och trots att den tappat tittare på sistone anses den fortfarande vara en mycket värdefull kassako.

 

Sedan har vi några utav deras serier som kommit i den andra vågen efter de mycket populära serierna, som: Preacher, jag har bara sett ett halvt avsnitt men såvitt jag förstått handlar den om en präst som också besitter krafter att bekämpa ondska med men som också dras med alkoholproblem och en lat attityd. Och så finns det vilda västern serien ”Hell on Wheels”, ingen sotrslagen serie direkt men den är bra och har en hel del fartfyllda scener, och så även så kallade spin-offs på sina hitserier som fokuserar på karaktärer ifrån en annan serie eller helt enkelt utspelar sig i samma universum.

 

Serien Better call saul är det förstnämnda och är en spin-off från Breaking bad och som även den håller väldigt hög nivå kvalitet samt serien Fear the walking dead som är en ”kompanjonsserie” till the walking dead och som utspelar sig i samma fiktiva universum men på amerikas östkust och här får man följa zombieutbrottet från första början dock med ett litet hopp emellan som gjorde mig besviken men trots en lite svagare första säsong så blåste den lite nytt liv i zombiegenren på tv.

 

Kanalen ”Starz” har en del att erbjuda i kvalité och kan enligt mig mest liknas vid HBO. Förutom deras hitserie ”Spartacus” så har de även erbjudit serier som: Black sails, en serie om pirater om man ska förenkla det för serien må låta ganska rättfram och enkel men precis som game of thrones, vikings och andra episka draman håller den en hög nivå samt många lager och nyanserade karaktärer. En del sex, våld och andra starka scener förekommer regelbundet i serien, åtminstone i den första säsongen. Sedan finns det också komediskräck-serien ”Ash vs evil dead” som är en serieuppföljare till filmen ”Evil dead” från åttiotalet där vi får följa Ash och hans nya kompisar på ett demoniskt zombieäventyr och även om jag rekommenderar att man ser de tre evil dead filmerna först så är det inget måste då serien ger hyfsat med exposition. Mörk humor och galna situationer. Jag vill också nämna antologiserien ”Masters of horror” här som är en lite äldre serie gentemot de andra, från tidigt 2000-tal. Master of horror fokuserar på en ny berättelse varje avsnitt och många välkända regissörer har kommit in och gjort avsnitt åt serien där de berättar egna små skräckhistorier. Vissa avsnitt kan dock vara extremt grafiska och det krävs en stark mage även för den okänslige att ta sig igenom de delarna. Medans vissa delar är lättare att ta sig igenom.

 

Och så har vi då kanalen FX. FX är en kanal som är släkt med kanalen Fox men som släpper mycket annorlunda innehåll. FX är ett mellanting mellan de klassiska kanalerna såsom fox eller cbs och de mer utmärkande kanalerna som showtime och hbo. Detta har lett till en hälsosam mix i innehåll och lite ny vind i seglen. Några utav deras största serier är antologiserien ”American horror story” som på ett snyggt och fantasifullt sätt skapar en ny skräckhistoria varje säsong med nya teman, karaktärer och platser men ofta med samma skådespelare. De två första säsongerna som fokuserar på ett hemsökt mordhus samt ett våldsamt mentalsjukhus under 60-talet är otroligt bra och även om kvalitén sjunkit lite därefter så finns det några väldigt bra säsonger och vill man inte se alla kan man bara välja någon men ser man alla så finns det lite små kopplingar till varandra här och där som små påskägg man kan hitta som tittare. Samma skapare har  även med FX gjort serien ”American Crime Story” en antologiserie som fokuserar på ett riktigt brottsfall och i första säsongen var det ”O.J. Simpson- fallet” och all drama och uppmärksamhet som rättegången drog med sig. Nyligen har de även trampat in på lite nyare mark med serien ”Taboo” som utspelar sig under 1812 och som ger det där episka dramafenomenet vi ser i till exempel vikings en familjär men unik känsla. FX ligger även bakom den storslagna hitserien ”Sons of anarchy” som under sin tid på tv var väldigt poplär och det med all rätt. Serien handlar om ett motorcykelgäng men även om så mycket mer och har precis som tidigare nämnda serier en lite unik känsla endast FX erbjuder. Antologiserier verkar vara FX styrka för de har även gjort serien ”Fargo” baserad på en film med samma namn som varje säsong fokuserar på nya karaktärer, platser och händelser men som ändå har en koppling till varandra då karaktärer från en säsong kan poppa upp i en annan men de är ändå fristående. Utöver dessa har de även släppt serier som: The strain, Justified och The Shield.

 

Nu har vi bara tre kanaler kvar att prata om sedan kommer jag ranka de i min ordning från vilka jag tycker är bäst 1-18 samt nämna några väldigt små kanaler lite kort, så håll ut.

 

Nästa kanal är titanen ”Showtime”. Showtime var för mig länge den enda kanalen som kan konkurrera med HBO men som legat i HBO:s skugga. Detta har lett till att Showtime ofta setts som en mindre kanal än vad den faktiskt är. Utöver serier som det mörka övernaturliga perioddramat Penny Dreadful, den spänningsfyllda actionpackade serien Homeland, det riktigt välgjorda historiska dramat The Tudors och den humorfyllda dramakomedin Californication med alla sina snuskiga, roliga och tårdrypande scener, så finns det några till jag vill nämna. Den första jag vill nämna är den världskända serien Dexter som handlar om en blodanalytiker som jobbar åt Miamis polis och samtidigt extraknäcker som en seriemördare som ger sig efter folk som begått brott men undkommit lagen. Mycket karaktärsdriven och väl nyanserad serie med en fantastisk huvudkaraktär som spelas utav en fenomenal skådespelare. Sedan har vi komedidramat Weeds som handlar om en mamma som lever ett fint liv bland hemmafruar, vackra hus, rika familjer och lyxiga golfbanor men för att upprätthålla sin överklass-livsstil måste hon ge sig in i marijuana branschen och blandar sitt vanliga familjeliv med ett kriminellt liv där hon måste stötas ihop med gangsters, langare och rivaler. Och så har vi twin peaks. Showtime gjorde inte gamla Twin Peaks men när det bestämdes att serien skulle återupplivas var det Showtime som fick ansvaret och tankarna är skilda kring hur bra den nya Twin Peaks säsongen är, själv tyckte jag den var väldigt bra trots att den ibland drog ut på saker ganska onödigt. Problemet många har är nog hur konstig och artistisk den är, och att det bara händer massa konstiga saker istället för något som är relevant. Detta ät inte Showtimes fel utan Showtime valde istället att ge Twin Peaks- skaparen David Lynch fria ramar och fullständig kontroll och David Lynch är välkänd för sina udda men ofta bra filmer och han har definitivt en egen stil. Det jag vill peka ut här är dock hur Showtime vågade ta en risk när de lät David Lynch skapa sin återuppväckelse. Något som händer alltför sällan nuförtiden och dåförtiden genom att studiochefer, kostymnissar och producenter ständigt ska lägga sig i hela processen.

 

2 to go, här kommer en kanal alla känner till. Eller, ja kanal kanske inte är rätt ord utan snarare streamingtjänst. Nu kommer Netflix.  Neflix streamar filmer och serier från alla möjliga kanaler, studior, håll och kanter. Men när det kommer till deras egna skapelser har de nått en nivå bland de bästa kanalerna. Stora hitserier såsom House of cards, Orange is the new black, stranger things och mindre men populära serier såsom sense8, Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, Hemlock Grove, making a murderer och The Defenders. Jag vill också nämna bland andra serien “Narcos” som handlar om drogkungar och som I säsong 1 och 2 fokuserar på kartellkungen Pablo Escobar. Serien har ett dokumentäraktigt narrativ med filmade scener som sammankopplas med riktiga videoklipp och bilder på händelser som serien skildrar. Skaparna har sagt att serien är ungefär 50% fakta och 50%fiktiv men att alla de stora händelserna och de mest otroliga händelserna är på riktigt. Dock vill jag varna för att när serien skildrar något våldsamt såsom kartellens krig på Colombias gator eller bombattentat och lönnmord så brukar serien visa riktiga bilder på offer och tragiska händelser och det erbjuder serien ett unikt och högklassigt narrativ men det kan också vara ganska obehagligt att se, ungefär som när de i en dokumentär visar brottsplatsfoton och sådant. Även Netflix har ett episkt perioddrama i form utav ”Marco Polo”. Marco polo är inte lika populär som andra serier men den håller en hög klass och en hög budget vilket syns. Och så vill jag även nämna e utav Netflix allra nyaste serier nämligen ”The Punisher” som är en serie om en marvel karaktär som bekämpar skurkar på ett mycket råare och verkligare sätt än vad du skulle spiderman eller ironman göra. Serien utspelar sig i samma universum som alla Marvelfilmer såsom avenengers, thor, osv. och även i samma universum Netflix andra marvel-serier såsom Jessica Jones, Luke Cage, Daredevil och The Defenders. Karaktären The punisher var faktiskt med i daredevils andra säsong. Hursomhelst vill jag bara säga att The Punisher är en fenomenal serie och det är en serie som handlar om en hjälte fast den är inte alls barnvänlig. Hjälte är inte heller rätt ord utan han är mer en hänsynslös antihjälte och här i sin egna serie har karaktären skapats mycket bra med många nyanser samt att serien har en väldigt bra historia att berätta och The Punishers förmågor och brutalitet används mot säsongens fiende(r). det är svårt att förklara vad som utmärker just The Punisher från andra bra marvelserier såsom Daredevil men det kan vara att här har vi en karaktär som inte är en typisk hjältetyp som räddar folk och undviker att döda sina fiender, utan en talangfull krigsveteran som förlorat sin fru och sina barn tack vare gängkrig. The punisher är inte ute efter att vara en moralisk symbol och hjälte, The Punisher vill bara fylla tomrummet hans familjs död lämnat efter sig genom att stoppa kriminella mördare inte för hjältedåd utan för hämnd, och The Punishers hämnd är brutal.

 

”It’s not TV. It’s HBO”. Var en gång en slogan för kanalen HBO (Home Box Office), men trots att den inte används längre stämmer den in mycket bra på HBO. HBO har alltid varit i en egen klass, ända sedan de skapade sitt första timlånga tv-drama ”OZ” år 1997 har HBO varit i en klass för sig. De flesta utav mina favoritserier är gjorda utav HBO och jag har pratat om många av dem tidigare. Några utav de serier de bidragit med är: Game of thrones, Band of brothers, Room 104, Night of, The Leftovers, OZ, The wire, The sopranos, six feet under, deadwood, true detective, Carnivale och många fler. Utöver dessa som jag tidigare skrivit om, åtminstone de flesta utav dom, så finns det några till jag inte pratat lika mycket om förut. Den första är det historiska politiska äventyrsdramat ”Rome”. Rome varade i två säsonger och var i princip Game of thrones före sin tid. Så mycket tid och pengar gick in i skapandet utav tv-serien att de helt enkelt inte kunde fortsätta med samma kvalitet. Så istället för att bli sämre så valde HBO att istället avsluta den och använda pengarna till annat. Rome var en typisk HBO serie i det att den hade allt det där extra som andra tv-serier ofta inte har. Bra kvalitet, drama, politik, episka landskap och en romersk miljö med byggnader, soldater, svärd och kostymer som var riktigt välgjorda. En riktigt bra serier ska man inte kunna sitta och titta på och döma eller kommentera den samtidigt, en bra serie är en serie som sväljer dig helt och hållet och endast efteråt kan du inse hur bra den var. Samma som med en bra skådespelare. En bra skådespelare ska man inte titta på och säga ”wow. Han är bra”. En bra skådespelare utmärks inte som en skådespelare, man ska inte ens tänka på att det är en skådespelare för personen i fråga är så pass duktig och verklighetstrogen. Ett exempel är ”Leonardo DiCaprio”. En annan serie jag vill nämna är komedi-dramat ”Entourage”. Entourage handlar om en känd skådespelare som bor i hollywood hills tillsammans med sin bror som är en avdankad gammal tv-skådis som kämpar med att få jobb i filmindustrin och hans kompisar som hjälper honom igenom galna agenter, småsinta studiochefer och galna situationer. Rolig och dramatisk, den är vad den lovar och uppfyller sitt löfte till tittaren. Sist vill jag nämna tv-serien ”True Blood” som är en serie jag tror många känner till. Den handlar om vår värld fast det har kommit ut att vampyrer existerar och de lever ibland oss och komplicerade situationer och spänningar uppstår ofta mellan de båda arterna. Vampyrerna ses som farliga utav många och en del utav dom är riktigt farliga och vägrar dricka det syntetiska blod som skapats åt dem. I all galenhet och den långa 7-säsongs resan får man uppleva blodiga strider, hemska situationer, relationer, våld, sex och andra arter och monster som kolliderar med den redan ansträngda relationen vampyrerna har till människor. Huvudsaken är att vampyrerna är lika komplicerade som människorna och inte några typiska platta vampyrer som de ofta framställs som. En sak med True Blood är dock att i och med att den startade ungefär samtidigt som tonårsfilmen med glittrande vampyrer ”Twillight” ofta har jämförts med den. Folk verkar eller åtminstone verkade tro att True Blood var något slags tonårsdrama i stil med ”The vampire Diaries” men kom ihåg att det här är HBO, visst innehåller serien kärlek, passion och allt sådant men det överskuggas utav brutaliteten och mörkret som ständigt omger våra karaktärer. Nästa gång någon jämför en serie som true blood med andra vampyrserier eller monsterserier som är inriktade på ungdomar och har en budget som är låg och säsonger mjölkas ut på 22-24 avsnitt, säg då att: Det är inte TV. Det är HBO.

 

Innan jag listar kanalerna vill jag bara nämna några kanaler som inte kom med på listan. Den första är den indepenta kanalen ”El Rey” som skapades i syftet att göra en tv-serie version utav filmen ”From dusk till dawn”. Serien har samma namn och trots att den inte riktigt lever upp till originalets klass och actionfaktor så håller den en helt hyfsad nivå. Filmen och serien handlar om två bankrånare som ska fly från usa till mexiko där de stannar på en strippklubb, men det är inget vanligt ställe för när solen gått ner och stället är fullt så *SPOILER ALERT* förvandlas alla arbetare till blodtörstiga vampyrmonster som festar loss på gästerna som dör som flugor.

 

Den andra är kanalen ”WGN”. WGN har såvitt jag vet fortfarande bara en serie under sitt unga bälte. Serien heter Salem och handlar om häxjakten som pågick där för ca 350 år sedan massvis med människor avrättades på bål. Serien tar dock en annan twist med att de använder sig utav att riktiga häxor låg bakom att oskyldiga dödades och att de högsta hönsen, män som kvinnor, var häxor eller arbetade för häxorna. Spännande serie.

 

Sista kanalen jag vill nämna är ingen liten kanal men det är en kanal som jag uppriktigt och oneutralt ogillar: MTV. Förutom alla de dumma reality-serierna de har så har de även skapat några tv-serier. En utav dem är ”Teen wolf”, en serie som är raka motsatsen till serier med samma koncept som ”True blood” och en serie som ger övernaturliga tv-draman ett dåligt rykte. Ologiska karaktärer, stories och händelser. Mediokra repliker och lika mediokra levereringar utav repliker. Det är heller inte bara serier som teen wolf, som MTV gjort utan i en affär som är för mig väldigt tråkig så fick ”hippa”, ”coola” MTV rättigheterna till att göra en tv-serie utav de numera klassiska ”Scream” filmerna som revolutionerade skräckgenren med nya sätt som var både roliga på ett naturligt sätt och spänningsfulla. Någon mördade ungdomarna, men vem? Karaktärerna pratar ofta om andra skräckfilmer och typiska scenarion som de själva måste undvika för att komma undan mördaren och ta reda på vem det är. Sedan kom MTV och förvandlade alltihop till ett tonårsdrama med ett mordmysterium som skulle lösas utav platta och karaktärslösa papperfigurer till karaktärer. Eller så berodde det kanske på skådespelarinsatserna. MTV står för ”Music television” och brukade spela musik men numera är har de förvandlats till en smörig ostfabrik för allt de skapar är smörigt och ”Cheesy” Eller ”Cringe”. Cringe är när något är så pinsamt, fejk eller dåligt att man måste titta bort eller grimasera. Förlåt MTV men rättigheter till klassiska skräckfilmer som inte arbetade inom moderna tv:s märkliga censurlagar har inget att göra i händerna hos tv-kanaler som inte har kvaliteten, förmågan eller pengarna till att göra serien rättvisa. Det vore som att ta True Blood och förvandla den till en ny teen wolf eller vampire diaries. Om du som läser detta är ett fan av Teen wolf, MTV eller något annat utav det jag kritiserat så menar jag inte något utav detta personligt till dig eller andra fans utan jag kritiserar det jag tycker är problem som kommer ifrån skaparna själva och ribban som de satt så lågt som möjigt för att spendera så lite som möjligt och tjäna så mycket som möjligt. Om man gillar serierna så är det jättebra det betyder i alla fall att de tjänar något syfte och har någon slags mening för som tittare har vi makten att avgöra om något har en plats i tv. Om alla slutar titta på en serie måste skaparna göra något nytt, något annorlunda.

 

Jag avslutar nu med listan:

18. LIFETIME

17. SyFy

16. TNT

15. CW

14. A&E / HISTORY CHANNEL

13. HULU

12. BBC

11. ABC

10. CBS

9. NBC

8. CINEMAX

7. FOX

6. AMC

5. STARZ

4. FX

3. SHOWTIME

2. NETFLIX

1. HBO