Vi använder cookies   Läs mer

 

         

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________ 
 
 

Denna vecka rekommenderar jag den historiskt inspirerade dramafilmen Braveheart. Filmen är gjord 1995 men håller sig i dagens standard, regisserad utav Mel Gibson som även spelar huvudrollen, Mel Gibson är känd för filmer som The Patriot, Apocalypto, Passion of the christ och nu nyligen den nysläppta Hacksaw Ridge. Ett tema i hans filmer är att de är mycket realistiska och eftersom han gör mycket filmer som utspelar sig i historiska krig eller konflikter så blir realismen ganska grå och grym. Tragedi, hämnd, lidande och en känsla av att karaktärerna måste ta till de medel de kan och ibland bli lika grymma som de som de själva vil hämnas på eller döda.

Blodigt, realistiskt, tungt drama och hjärtskärande scener gör denna film till en klassiker. Den utspelar sig i storbritannien och engelsmännen som med järnhand styr skottland och dess kungarike men efter en kedja utav tragiska incidenter så reser sig vår huvudkaraktär upp emot den engelska tyrannen och får snabbt en arme utav följare bakom sig. Kom ihåg dock att när en film är baserad på en riktig historisk händelse eller person så slutar det inte alltid lyckligt och ihopknutet, det är trots allt vår historia som människor och vare sig det gäller kärlek, hat eller våld så överträffar verkligheten dikten.

 
 ______________________________________________________________________________________________________
 
  

Nyligen släpptes den tredje säsongen utav Narcos på netflix i sin helhet och precis som veckans film är serien Narcos gjord efter riktiga händelser dock är de väldigt annorlunda. Serien handlar till en början om drogbaronen Pablo Escobar och man får genom seriens gång en berättarröst samt inslag utav riktiga bilder på de riktiga personerna, jag vill dock varna för att när jag säger att de ofta visar riktiga bilder på det som skildrats på tv menar jag även de våldsamma. Sånt man kanske inte vill se och som kan kännas obehagligt. Seriens fokus ligger på kartell bossarna och drogbaronerna i colombia och DEA agenterna som försöker få fast de. Percis som i braveheart skyr inte Narcos från att återberätta även de grymma händelser som hänt och trots att huvudfokus oftast ligger på de kriminella bossarna såsom legendariske Pablo Escobar som smugglade in tonvis med kokain till miami på 80-talet och blev stenrik, med ett så stort inflytande att han i princip ägde en hel stad och dess polisstyrka och politiker, så glorifierar serien inte beteendet utan snarare visar upp det för vad det är och karaktärerna på den sidan blir sällan långlivade.

Brutal, intressant, nästan dokumentärsaktig men ändå en serie med duktiga skådisar däribland svenska Matias Varela som är känd ifrån Snabba Cash trilogin. Huvudsakligen pratas spanska i serien men även engelska vilket tycker jag ökar realismen. Trots att serien i princip utspelar sig bara i Colombia så känns det som vilken annan amerikansk serie som helst, precis som Game of thrones består mestadels utav brittiska skådespelare men ändå har den där hollywoodaktiga kvaliteten och andan.

 ______________________________________________________________________________________________________