Vi använder cookies   Läs mer

 

 

       Titanic

 

Titanic byggdes i Belfast i England år 31 mars 1909 och sjösattes år 1911. Fartyget konstruerades av ingenjören Thomas Andrews.


Det var 2223 passagerare ombord på det stora fartyget, men det rymdes mer än 3 000 personer. Den stora båten var beundransvärt vacker på både insidan och utsidan sägs det. Den var 269 meter lång vilket gjorde den till världens största fartyg.

 

På den tiden trodde man inte att Titanic kunde sjunka och den borde inte ha gjort det på tanke hur bra byggd den var. En journalist har försökt att komma på i flera år hur fartyget kunde ha sjunkit när den träffade isberget och det finns olika teorier om hur det gick till.


Journalisten fann en bok som auktionerades ut efter att någon hade funnit den uppe på en vind, det var en bok med bilder på Titanic. Han kollade igenom bilderna och kunde se hur de fotade båten från olika vinklar när den rörde sig. Han märkte att en skugga låg fram på fartyget och trodde först att det var vattnet som gjorde det, men när han kollade på ett annat foto från en annan vinkel av båten var den mörka skuggan kvar.

 

Det han hittade efter mer forskning var att det hade startat en stor brand på fartyget innan den ens sjösattes. På stora fartyg använde de förut kol för att motorerna skulle funka, de hade speciella rum för det.

 
En brand hade startat som skadade väggarna på Titanic, de lagade skadan men brydde sig inte, de trodde inte det skulle göra någon skada och båten sjösattes ändå. Skuggan visar sig vara där branden hade startat och de tror att det var det som blev en svagpunkt hos fartyget.


Efter att ha blundat för branden blev resultatet att 1500 personer dog. Det tog mindre än 3 timmar innan båten sjönk och för att få hjälp av någon från land skulle ta 4 timmar. Vattnet var -2 grader kallt vilket de som överlevt beskriver som stick från flera tusen knivar mot kroppen då de föll i det iskalla vattnet.


Livbåtarna som fanns på båten var bara 20, när båten kunde egentligen burit 64 livbåtar. När de fyllde livbåtarna med passagerare fyllde de bara med 20 personer/båt när de kunde ha tagit 64, men varför? Anledningen var för på den tiden trodde de att båtarna bara kunde ta så lite folk och ville inte riskera att de skulle välta.

 

Många fruktade från att hoppa då de kollade ner mot vattnet eftersom från däck där de stod ner till vattnet var det ungefär 18 meter.  Efter att folk hade ramlat ner i det kalla vattnet var det bara 1 livbåt som kom tillbaka för att kolla efter om någon är vid liv, men endast ett fåtal överlevde.


De som överlevde då Titanic sjönk var 706 passagerare och besättning.


Hittills efter att Titanic sjönk så har det varit 20 olika forskar team som har varit till vraket, men vissa har fått vänt tillbaka då det har varit oväder. Allt mer går vraket sönder av bakterier som äter upp den och nuförtiden ser den spöklik ut mer än vacker. De har räddad en del bitar av fartyget och ställt ut det på ett museum.