Vi använder cookies   Läs mer

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

Om du skulle vilja måla en svart-vit bild eller helt enkelt bara rita för hand och sedan färglägga finns det en hel uppsjö med olika blyertspennor att välja mellan. Hur vet man då vad man ska välja för att få en bra grund.
Ju mer skuggor du ritar desto mer verklig ser bilden ut. Då finns det tjockare blyertspennor just för skuggning. Har du en tjock blyertspenna och vill rita en ljusare skuggning så ska du lätt med handen prova rita en linje. Det kommer få linjen att se mjukare och ljusare ut. Vill du få skuggningen att se lite mörkare och skarpare ut är det bara att prova rita lite hårdare med handen så blir skuggningen mörkare. För att få skuggningen att se lite mattare ut så kan du prova att sudda ut linjen med fingret (det går at tvätta bort med vatten sen från fingret).
En vanlig vass blyertspenna funkar bra om du vill rita konturer på en bild eller om du vill skriva text. Det finns olika millimeter på blyerts pennors spetsar.

 

 

För dig som vill färglägga en bild med olika färger med ljusare och mörkare nyanser passar färgpennor utmärkt. Färgpennor fungerar ungefär som en blyertspenna. Vill du få en ljusare nyans så kan du prova att rita en linje lite lättare med handen och vill du få en mörkare nyans provar du rita lite hårdare.
Om du vill rita en bild är det alltid bättre att först rita en ljusare skuggning med antingen blyerts eller färger för att sedan gå till en mörkare färg. Av en färg finns det massor med olika färger t ex mörkare till ljusare blå färg av färgpennor.


När du vill lära dig rita är det alltid bra att prova rita av olika saker först till exempel en lampa eller även en penna för att lära dig grunden. När du ritar av pennan kan du även tänka på var skuggningen finns. Oftast finns skuggningen ovanpå eller bakom eller även framför pennan om du kollar noga beroende på var ljuset befinner sig. Kommer ljuset bakifrån så får du en skugga framför, har du skuggan framför så kommer skuggningen bakom saker.
Om du lägger en sak framför dig så ser du vart skuggan hamnar.

 

 

För dig som vill rita natur tillexempel himmel är det bra att prova Akvarell färger. Det finns även där olika färg nyanser av en färg som du ser ovan, en ljusare blå och en mörkare blå.
När du målar med akvarell färger används du av pensel, vatten och färgerna.
Oftast är det lätt att vanligt papper blir fylld med bubblor när du använder färger, därför är det bra att tejpa fast pappret först för att inte bilden ska dra ihop sig lika mycket.
Ritar du en himmel kan du prova rita av en bild på en himmel för att vänja dig med färgen, då ser du även vart det ska vara ljusare och sedan mörkare. Molnen är oftast vita med lite grått i och resten av himmelen ljus blå med lite mörkare blå.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Om du vill få en skarpare kontur på det du ritar är det bra att köpa en penna som kallas

för pilot penna, det är en svart penna med lite finare spets för att du skall kunna rita en skarp men tunn linje och fina konturer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som på denna bild ser du den skarpa linjen av björnen vilken

ger dig en fördel om du vill färglägga björnen efter om du vill.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du vill lära dig lite om färger så ser du här bredvid  en färgkarta med lite olika färger. De färger som räknas som kalla är till exempel färgerna vit, blå, grå grön och lila. De färger som är lite mer varmare är skarpa färger som röd, gul, röd/lila.
Färgkartan är bra att veta på så sätt om man vill veta vad för färger som passar tillsammans eller som skär sig.  Svart och vitt passar nästan alltid tillsammans med de flesta färger som vit och blå, svart och grön, även vit och svart. De färger som inte alls passar bra tillsammans är röd och gul eller gul och lila. Du kan lära dig att se med dina egna ögon vilka färger som inte passar tillsammans genom att prova att kombinera dem.
Du kan prova genom att rita olika färger bredvid varandra och du kommer att märka om de ser konstiga tillsammans.  Vill du prova olika tyger tillsammans så kan du göra på samma sätt genom att lägga dem bredvid varandra.

De flesta pennor och målar färger kan du hitta i antingen på bokhandeln eller på Panduro.
Vill du hitta lite finare färger kan du hitta olika materiella saker på nätet att skicka efter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mona Lisas leende

 

Mona lisas leende målat av Leonardo da Vinci är en känd målning som de flesta känner till eller har sett. Den är målad med oljefärger. Målningen tillkom c. 1503–1506.

Det finns tusentals duktiga målare över hela världen och i historien som är riktigt vackra på sina sätt. Från en början när du börjar måla eller rita kommer du att känna hopplöshet och lätt att tappa tålamodet. Men som alla duktiga konstnärer så måste man alltid börja någon stanch. Börjar du att rita och fortsätter trotts det känns jobbigt kan du träna på ditt tålamod, men även dina kunskaper om hur du ska rita förbättras. Med tiden kommer du känna att du blir allt duktigare och duktigare. Ett gått råd för att bli duktig är om du börjar i tidig ålder och att inte ta det på för stort allvar utan mer för att det är roligt. Även som vuxen kan du bli mycket duktig och du kan finna ett nytt intresse som är ro givande inombords som du inte trodde fanns. Att hitta en vanlig målarbok är ett jätte bra förslag till dig som vill hitta ett lugn.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Text av Karolina