Äppelsalsa med vitlök
En salsasås (Medium) med mycket smak av vitlök.
Ingredienser
1 burk krossade tomater
1 msk lime
1 msk äppelcidervinäger
2 tsk salt
2 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
100 g gul lök
100 g rödlök
30 g vitlök
100 g äpple
Instruktioner
Finhacka paprikan och löken. Pressa vitlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser.
Häll i krossade tomater, lime, vinäger och kryddor i en bunke och blanda ihop.
Skala och finhacka den gula och röda löken.
Skala, kärna ur och finhacka äpplet.
Lägg den finhackade löken och det finhackade äpplet i tomatblandningen.
Skala och pressa ner vitlöken i bunken och rör om.
Mixa 300 g av den färdiga blandningen i en minut och blanda ihop allting igen.
Lägg såsen i rena glasburkar och ställ in i kylen.
__________
Krämig potatisgratäng med ädelost
Krämigt god potatisgratäng att servera till en god köttbit.
Portioner: 4 pers
600 g potatis
2 dl grädde
50 g crème fraîche
100-150 g lagrad ost
100 g kvibille ädel 36%
1 msk healthy boy soy
2 tsk lökpulver
2 krm vitlökspulver
1 tsk salt
3 krm malen svartpeppar
4-5 klyftor vitlök 10 g
Förberedelse
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen i ganska tunna skivor. Lägg de i en skål med vatten och dra ur stärkelsen genom att röra runt potatisen, tömma vatten och fylla på nytt några gånger.
Skala och hacka rödlöken och den gula löken. Lägg de i en liten skål.
Skala och finhacka vitlöken och lägg i en liten skål.
Riv osten och lägg i en skål. Använd gärna cheddar.
Blanda grädde, crème fraîche, soja och kryddor i en skål och vispa ihop ordentligt.
Tillagning
Varva potatis, lök och vitlök i två lager i en passande ugnsform.
Skiva över ädelost och strö på den rivna osten.
Häll på gräddblandningen och ställ in i mitten av ugnen i 45 minuter.
Suzannes marinerade tomater
Det här liknar soltorkade tomater, men meningen är att tomaterna ska ha kvar mer vätska och inte vara sega.
De blir jättegoda. Vill man ha vanliga sega är det bara att låta de vara inne i ugnen längre.
1 kg tomater
1 krm salt
8 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 tsk persilja
2-3 dl rapsolja
Sätt ugnen på 125 grader.
Dela tomaterna i halvor och skär bort roten.
Lägg tomaterna på en plåt med skinnsidan mot plåten och salta ovanpå.
Placera plåten nederst i ugnen. Sätt en timer på 1 ½ timme.
Ta fram tomaterna och picka de lite lätt på ovansidan, så att vätskan lättare rinner ut.
Se till att inte skada skinnet.
Sänk värmen till 100 grader och låt tomaterna vara inne ytterligare 1 ½ timme.
Sänk värmen till 75 grader och låt de vara inne i ugnen tills de har sjunkit ihop lagom.
Jag lät de vara inne 3 timmar till.
Lägg örterna i botten på en burk. Varva sedan med tomater och vitlöksklyftor.
Fyll på med olja, så att allt täcks. Sätt på korken och vänd upp och ner på den några gånger, så att allt blandas ordentligt.
Ställ i kylen i några dagar. Vänd upp och ner på burken då och då.
Tomatsås
Passar perfekt till pizza eller pasta.
3 msk rapsolja alt. oljan i de soltorkade tomaterna
120 g gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tsk oregano
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 burk passerade tomater
6 st Suzannes marinerade tomater
Finhacka löken och vitlöken.
Lägg 6 st tomathalvor från "Suzannes marinerade tomater" i en kastrull.
Om du inte redan har marinerat tomater, använd 6 färska tomathalvor.
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Om du inte har gjort ”Marinerade tomater" några dagar innan, använd 6 färska tomathalvor. Det blir också bra.
Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
Häll allt i en mixer och mixa i ett par minuter.
Häll upp i en burk och ställ i kylen tills den ska användas. Såsen räcker till fyra normalstora pizzor.
Mammas vitkålssallad
Passar utmärkt som pizzasallad, men passar även bra till annat.
Salladen är riktigt god i sig självt också.
1000 g vitkål ca ½ kålhuvud
250 g morot
3 st. röd paprika ca 500 g
Lag
4 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
5-6 msk ananasspad 1 liten burk
ev. lite italiensk salladskrydda
Strimla kålen mycket tunt.
Riv morötterna grovt och strimla paprikan.
Rör ihop ingredienserna till lagen.
Värm upp och låt puttra några minuter.
Häll den varma lagen över grönsakerna och ställ in kylskåpet för att dra en halv dag.
Wokad paprika & Lök
Utmärkt som tillbehör till en gryta.
2 st röda paprikor
2 st gula paprikor
1 st gul lök
1 st rödlök
1 msk smör
1 klyfta vitlök
1 msk healthy boy thin soja
Hetta upp pannan med smör.
Skala lökarna och kärna ur paprikorna.
Dela grönsakerna i lagom stora bitar.
Pressa vitlöken.
Stek grönsakerna snabbt och lätt.
Häll på sojan och rör om.
Het dippsås
Het dippsås som passar bra till vårrullar.
Den är också mycket god att doppa grönsaksstavar i.
2 dl crème fraiche
1 msk soja healthy boy
1 tsk röd currypasta
1 tsk socker eller sötningsmedel
2 tsk sambal oelek
2 krm Cayenne peppar
Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
Ta mindre av Sambal oelek och Cayenne, om du inte vill ha dippen så stark.
Rhode Island dressing
1 dl majonnäs
2 dl turkisk yoghurt
1 dl chilisås
2-5 krm Cayenne
Rör ihop alla ingredienser i en skål.
Mängden Cayenne beror på hur stark du vill ha dressingen.
Smarriga hasselbackspotatisar
800 g potatis
50 g smör
½ tsk chiliflakes
2 msk majsströbröd
2 tsk lökkrydda
Skala och skiva potatisen på en matsked.
Smält smöret och pensla potatis runt om och rikligt i spåren.
Strö på salt och lökpulver på potatisarna.
Rulla potatisarna i ströbrödet.
Strö på chiliflakes och lägg potatisarna i en väl smord form.
Grilla i ugn i 45 minuter.