Vi använder cookies   Läs mer

Förberedelser inför skrivandet av en kokbok

 

Jag kände att det var dags att bryta av mitt receptprojekt ett litet tag och skriva något som kan läggas ut under tiden. Att laga till mat och allt annat som man kan äta eller dricka trivs jag med, men det är själva skapandet som är min passion och det är väldigt spännande att se om resultatet blir ett mästerverk eller om man får börja om på ny kula.

Under en ganska lång tid har jag komponerat ihop en massa rätter under mindre gynnsamma förhållanden. Det beror på att jag har saknat en del verktyg som behövs. Recepten har jag kladdat ner på lappar och de hamnar lite varstans. Dessutom missar man ofta att skriva ner några detaljer när det är kaotiskt.

Därför har jag äntligen kompletterat med de saknade verktygen. En assistent som gör jobbet enklare. Vår gamla gick nämligen sönder. Lite andra små viktiga verktyg och så min efterlängtade surfplatta.

 

Jag letade efter en surfplatta redan veckan innan jag köpte den, men då kostade ovanstående 1 59 kr och det var för mycket för min budget. De hade 7" för 990 kr men det tyckte jag var för litet. Så jag la mina önskningar på is. Veckan därpå visade det sig att det var rea på ovanstående och priset var 990 kr. Då slog jag för det kändes som att det var menat.

Den ska hängas upp i köket och vara min digitala köksplatta. Nu kommer det bli mycket smidigare att skriva upp recepten medan jag tillagar dem och de kan inte hamna utspridda i lådor. Det går alltid att läsa texten och det är lättare att justera felaktigheter. När det är enkelt blir man också med motiverad.

Jag har också laddat ner ett program med mallar för en kokbok, som jag ska titta vidare på och se om det är något jag gillar. Annars ska jag gå igenom några andra tills jag hittar någon som är bra. Om jag inte finner någon får jag helt enkelt skapa en mall själv.

Jag har ännu inte kommit fram till vilken form jag ska göra i min receptsamling, men ett riktmärke är att den ska vara unik och det ska vara en riktigt bra receptsamling.

För några veckor sedan fick vi hem en hel gris som jag har styckat ner, gjort köttfärs och lagom stora stekar, kotletter, revben och karrékotletter förstås. Grillsäsongen har ju börjat. Dessutom har vi införskaffat oss en riktigt bra grill.

 

 

 

 

Vi har redan hunnit grilla väldigt många gånger och håller på att lära oss att tillaga det perfekta köttet. Exempel på vad vi har gjort är eget bacon, otroligt saftigt och smakrika stekar och rökt pålägg. Det är recept som jag kommer att ha med i min receptsamling.

Eftersom kvalité är viktigt för mig är jag noga med att det ska vara äkta svenskt kött och jag anser att man ska försöka handla lokalt, så vi köper kött från en går nära oss och vi väljer Norrmejerier i stället för Arla till exempel.

Grillen har temperaturmätare, men vi har kompletterat med en trådlös också. En nödvändighet med tanke på mitt minne.

Nu ska vi bara bygga en hållare för plattan i köket, sen kan det flyta på mer regelbundet t ex varje söndag.