Vi använder cookies   Läs mer

 

 

 

 

Den första filmen i filmserien hade premiär den 25 maj 1977 i USA (16 december i Sverige), det var ”Stjärnornas Krig” (även kallad ”Star Wars: Episod IV – Nytt hopp”). Det var den första filmen av tre, som handlar om jediriddaren Luke Skywalker och hans kamp tillsammans med de övriga rebellerna mot det onda rymdimperiet som leds av sith kejsaren Darth Sidious och hans lärling Darth Vader. Den andra filmen i trilogin ”Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka” hade premiär den 21 maj 1980 i USA (15 augusti i Sverige). Och den tredje och sista filmen med Luke Skywalker som huvudperson, ”Star Wars: Episod VI – Jedins återkomst”, hade premiär den 25 maj 1983 i USA (30 september i Sverige).

 

     

 

Sexton år senare den 19 maj 1999 fick den första filmen i den andra Star Wars trilogin premiär, ”Star wars: Episode I – Det mörka hotet”. Den här trilogin handlar om Darth Vaders tid innan han blev Darth Vader, då han stod på den goda sidan som en ung jediriddare vid namn Anakin Skywalker. Den andra filmen ”Star Wars: Episode II – Klonerna anfaller” hade premiär den 16 maj 2002. Och den tredje och sista filmen med Anakin Skywalker i huvudrollen, ”Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd”, hade premiär den 19 maj 2005.

 

     

 

Det finns även en tecknad film ”Star Wars – The Clone Wars” som hade premiär den 14 augusti 2008 samt två tecknade tv-serier ”Star Wars – The Clone Wars”. Första avsnittet av tv-serien visades den 3:e oktober 2008 och utspelar sig mellan ”Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller” och ”Star Wars: Episode III – Mörkrets hämnd”. Och ”Star Wars Rebels”, som utspelar sig mellan ”Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd” och ”Stjärnornas Krig”. Första avsnittet visades den 3:e oktober 2014.

 

   

 

I oktober 2012 så köpte Walt Disney Company rättigheterna till ”Star Wars” av Lucasfilm, ett filmbolag grundad av George Lucas som startades år 1971. Och den 16 december (2015) så hade den sjunde av ”Star Wars” filmerna premiär på bio ”Star Wars: Episod VII – The force awakens”. Filmen utspelar sig ungefär 30 år efter ”Star Wars: Episod VII – Jedins återkomst”. Och jag var nog en av många som längtade efter att få se filmen. ”Star Wars: Episod VII – The force awakens” är den första filmen i en ny trilogi, nästa film i trilogin har premiär den 15 december (2017) i Sverige. Den sista filmen i trilogin beräknas ha premiär någon gång under 2019.

 

 

George Lucas föddes den 14 maj 1944 i Modesto, Kalifornien. Han är en amerikansk filmregissör, manusförfattare och filmproducent. Efter att ha skapat den första filmen av ”Star Wars” blev George Lucas multimiljonär och ”Star Wars” filmerna tillhör en av de största succéerna i filmhistorien.

 

 

Numer finns det massor av serier, samlarfigurer, leksaker, datorspel och kläder m.m. med ”Star Wars”, bl.a en vältecknad koreansk nätserie vid namn ”Star Wars” som finns att läsa på www.mangahere.co med engelsk text.

 

 

Den amerikanska tecknade tv-serien ”Family Guy” har också gjort sin version av ”Star Wars”. ”Star Wars” har även förekommit i den amerikanska tecknade tv-serien ”The Simpsons”.

 

 

Lite rolig fakta om ”Star Wars”.

 • 1978 var ”Stjärnornas Krig” nominerad 10 Oscars (Oscar är filmvärldens mest ärofyllda pris). Filmen vann 6 av nomineringarna.

 • 2008 var det en utställning om ”Star Wars” på museet här i Örnsköldsvik. Utställningen visades bara här i vårt lilla Ö-vik i Sverige. Tidigare hade utställningen varit i andra större städer som London i England, Lissabon i Portugal, Bryssel i Belgien, Madrid i Spanien och Santiago i Chile. Jag har för mig att det stod i ÖA att vårt museum valdes ut p.g.a att huset såg ut som om det skulle ha varit med i ”Star Wars”. Utställningen varade mellan den 28 juni till den 30 september och besöktes av ca 59 749 personer från bl.a Sverige, Norge, Finland och Kina. Jag var en av besökarna. Man kunde ofta se den svartklädda Darth Vader och de vitklädda stormtroopers vandra omkring i stan.

 • Luke Skywalker hette från början Dirk Starkiller när George Lucas först började hitta på historien om ”Star Wars”.

   

  Liten ”Star Wars” ordlista.

 • Kraften (the force) – Kraften finns överallt. Den som lärt sig att använda kraften kan styra den eller låta sig styras av den. Kraften ger en förmågan att se in i framtiden, styra andras tankar eller flytta saker med tanken. Man kan även förstöra saker med hjälp av den mörka sidan av kraften. Den mörka sidan av kraften är en enkel väg som ger en kraft fort men man förlorar förmågan att kontrollera sig själv.

 • Jedi – En jedi är en som är medlem i jediorden, det är en order vars medlemmar har förmågan att använda kraften. De använder kraften för att bevara freden i galaxen. En jedi måste vara noga med att kontrollera sina känslor, annars så kan man hamna på kraftens mörka sida. Jedier har oftast ljussvärd som vapen och de använder sig av kraftens ljusa sida.

 • En mörk jedi – Är en jedi som gått över till kraftens mörka sida. Ett exempel på en mörk jedi är Darth Vader.

 • Sith – De är jediordens raka motsats och använder sig av kraftens mörka sida. Precis som jedier så använder sither ljussvärd som vapen. De vill styra i galaxen.

   

   

   

   

 

 

 

 

 

 

Utspelar sig 30 år efter ”Star Wars – Jedins Återkomst”. Åter igen så hotas galaxen av mörkret, de onda First Order. Och galaxens hopp ligger på den siste jedin Luke Skywalker som dessvärre är försvunnen. Motståndsrörelsen, ledd av general Leia Organa, har fått tag på en karta som visar var Luke är. Men First Order och den mörka jedin Kylo Ren (denna films svar på Darth Vader) tänker inte låta motståndsrörelsen få tag på kartan. Roboten BB-8 och motståndsrörelsens bästa pilot Poe Dameron försöker att få kartan (som gömts i BB-8) till motståndsrörelsens bas men Poe blir tillfångatagen. Kylo Ren lyckas lyckas få ur Poe var Kartan har gömts och börjar leta efter BB-8. BB-8 har hamnat hos en ung kvinna vid namn Rey som bor på öken planeten Jakku. Hon försöker hitta den som BB-8 söker (alltså Poe). Undertiden så får Poe hjälp av stormtroopern Finn, som inte vill vara en stormtrooper i First Order längre. På vägen till Jakku så kraschar dom och kommer ifrån varandra. Det är nu upp till Finn att se till att BB-8 kommer till motståndsrörelsens bas.

 

”Star Wars – The Force Awakens” är en väldigt bra uppföljare till den ursprungliga trilogin (”Stjärnornas Krig”, ”Rymdimperiet slår tillbaka” och ”Jedins Återkomst”) som hade Luke Skywalker som huvudkaraktär. Att filmen har gjorts med minsta möjliga datoranimering och istället har använt sig av masker och sådant precis som den ursprungliga trilogin märks, på ett bra sätt. Många nya  karaktärer presenteras, men även gamla karaktärer dyker upp. Som Leia och C3PO till exempel. Och jag gillar att Kylo Ren inte verkar vara helt och hållet ond, han har blivit en av mina nya favorit karaktärer i ”Star Wars”. Trots att han dödar en av de gamla huvud karaktärerna, en som jag också tycker om. En mycket bra film som jag gärna skulle se om igen.

 

 

 

 

 

 
  
  

 

 

 

 
  
  

 

 
 
 

 

 

 

Barägaren Maz Kanata.

Kunde inte hitta någon bra bild på henne. Men hon påminner lite om Yoda, fast hon är ingen Jedi.

 

 

 

Text av Andrea Selling