Vi använder cookies   Läs mer

Varför firar vi påsk?

Vi firar påsk till minne av att Jesus dog och återuppstod.

Lite fakta om påsken.

Påsken är den största kristna högtiden och har firats i Sverige sedan 1100-talet. Traditionen att klä ut sig som påskkärring började runt 1800-talet. Påskriset däremot kom först långt senare, nämligen runt 1930-talet. Påskägget kom i slutet av 1800-talet. Veckan innan påsken kallas stilla veckan. Den inleds med palmsöndagen, som har fått sitt namn av att man strödde palmer efter vägen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Stilla veckan sträcker sig mellan palmsöndagen till påskafton. På långfredagen var det länge förbjudet i Sverige att gå ut och dansa och roa sig. Detta eftersom enligt bibeln så dog Jesus på långfredagen. Men förbudet avskaffades 1969. På tredje dagen efter att Jesus hade dött så återuppstod han enligt bibeln. På påskdagen brukar kyrkan fira hans uppståndelse.

Hur man firar påsk i andra länder

Finland: Påsken inleds på palmsöndagen då går barnen påskkärring. Barnen läser en ramsa och ger videkvistar dekorerat med fjädrar och silkespapper. Ramsan låter ungefär så här på svenska: ” Ris, ris för årets hälsa, ris till dig och lön till mig. Som belöning får barnen chokladägg och godis. Skärtorsdagen är en vanlig arbetsdag. Långfredag är en officiell helgdag då påskfirandet börjar. Alla affärer håller stängt i hela landet. Många familjer tillbringar tid i Lapplands fina natur och åker skidor. Barnen brukar måla ägg och odla påskgräs. Man burkar även äta memma, det är en efterrätt gjord på rågmalt, rågmjöl och sirap. Andra rätter man brukar äta är, lammkött med pepparmint gelé och ryska efterrätten pasha.

USA: Det brukar vara en parad utan vagnar och musikband, folk går klädda i dräkter och hattar med påsktema. Man äter även påskskinka samt så målar man och äter ägg.

Tyskland: Man bakar påsklamm, pyntar påskbuketter och kvistar med trä eller plastägg. Färga ägg är en populär tradition. Många familjer samlas runt matbordet och har det mysigt tillsammans och målar eller färgar ägg. Det brukar man göra i början av påskhelgen.

England: Påsken firas med påskharar och med påskhattparader. Barnen brukar ha även ha på sig påskhattarna i skolorna och runt om på gatorna. Påskhattarna brukar vara dekorerade med färgglada kaninöron, kycklingar, påskägg och vackra vårblommor. Man brukar äta grillat lamm och efterrätten brukar bestå av simnel kaka, som är en ljus fruktkaka med mandelmassa och marsipan. Till kakan brukar man dricka te.

 

 

Påskdikt

Snart så kommer påsken med alla ägg, påskris och godis. Med löften om en vår, och barnen påskkärring går. Snön smälter och vårens ljusa tid är här. Och jag känner mig så kär. Min kraft har jag fått åter, och vad är det som låter. Jo den smältande isen ifrån taken, och solens strålar håller mig vaken. Påsken kommer, påsken går, men hoppet det består.