Vi använder cookies   Läs mer

 

Penne med skinksås

 

Ingredienser

 

400 g rökt skinka

160 g rödlök

20 g chilifrukter

130 g creme fraiche

4 dl grädde

1 1/2 msk healthy boy soja

2 tsk salt

3 tsk lökpulver

1 tsk vitlökspulver

2 tsk smoked paprika

3 msk mjöl

2 dl vatten

1 msk smör

200 g penne

 

Koka upp vatten och koka pastan tills de blir lagom mjuka. 

 

Strimla skinkan, hacka löken och chilin.

Bryn med smör i en panna I några minuter och krydda. 

 

Vispa ihop en redning med mjöl och vattnet.

Häll redningen i pannan och fyll på med grädden. 

 

Häll i creme fraiche och soja och rör om.

Låt puttra några minuter tills mjöl smaken försvinner och den är lagom tjock.

 

 

__________

 

 

 

 

HÖGREVSBURGARE 4 pers

 

Ingredienser

 

4 hamburgerbröd

400-450 g högrevsfärs

2 msk smör

4 skivor smältost

Lökpulver

Vitlökspeppar

Salt

 

Tillbehör:

Rostad lök

Rå lök

Ketchup

Hamburgerdressing

Tomat

Spenat

Bacon

 

Gör så här:

 

Hetta upp en stor panna med smöret.

Dela färsen i fyra lika stora delar och platta ut till hamburgare.

Krydda ena sidan och lägg i pannan och krydda sedan andra sidan. 

 

Stek de på medelvärme några minuter på varje sida.

Lägg på osten efter första vändningen. 

 

Lägg gärna hamburgerbrödet i ett grilljärn, så insidan får lite färg.

Det fungerar också att snabbt lägga de ovanpå brödrosten. 

 

Fyll sedan med önskat innehåll.

På bilden är det bacondressing, spenat, rostad, stekt och rå lök.

Jag tycker det är extra gott med bacon och tomat, men hade inte det hemma. 

 

Tips:

Högrev är väldigt mättsamt,

så för min del lär det max bli 75-90 g burgare nästa gång. 

 

__________

 

 

 

Kycklinglever och potatis


Ingredienser

 

1 msk smör
500 g kycklinglever
1 rödlök
salt
Vitpeppar
2 msk mjöl
4 dl vatten

400 g potatis
100 g babymorötter


Ångkoka potatis och lägg i morötterna tillsammans med potatisen de sista minuterna.

Stek levern i smöret på ganska hög värme i några minuter och sänk sedan till medelvärme

. Hacka löken och stek den ett tag med levern. Krydda med salt och peppar.

När man tror att man har saltat tillräckligt, ska det saltas ännu mer.

Jag har inte helt fått kläm på det där.

Rör ner mjölet i pannan och späd med vattnet.

Låt puttra tills den är lagom tjock.

Obs. Våra recept utgår som regel för fyra personer,

men eftersom det här är en av mina favoriter räckte det bara till två personer.

Lever smakar väldigt mycket, så med dubbelt så mycket vatten, potatis och morötter, har du en middag för fyra personer.

 

__________

 

Köttfärsröra i ugn med potatis

Portioner: 4 pers.

 

Ingredienser

 

400 g nötfärs

800 g potatis

200 g gul lök

200 g rödlök

1 msk lökpulver

2 tsk salt

2 tsk Cayenne

2 dl cocosgrädde Alt: grädde

1 msk rapsolja

200 g cheddarost

100 g Kvibille ädel 36% laktosfri?

½ dl vatten

 

Instruktioner

 

Fräs färsen lätt i olja. Krydda och salta med 1 tsk salt. Lägg i ädelost. Fyll på med vattnet.

Skala, skiva potatisen ganska tunt och skölj ut stärkelse. Skala och skiva löken.

Häll i potatisen i pannan och fräs tillsammans med färsen.

Rör om så det blandar sig. Lägg i löken och rör om.

Salta med resten av saltet.Lägg allt i en oljad form.

Häll på grädden och strö på lite cheddar

 

 

__________

 

 

Nötgryta med jordnötssmak

Portioner: 4 pers

 

Ingredienser

 

300 g innanlår

100 g gul lök

2 msk healthy boy soja

2 krm malen svartpeppar

2 krm salt

1 msk jordnötssmör

6 dl vatten 1 dl till redning

3 msk maizena

1 msk rapsolja

 

Instruktioner

 

Hetta upp pannan med oljan på medelvärme.

Skiva köttet i små bitar och skala och hacka löken.

Krydda och stek köttet så det får en fin brynt yta.

Häll i och bryn löken.

Fyll på med soja och 5 dl vatten och låt puttra på svag värme i minst en timme.

Blanda ner jordnötssmöret och rör runt.

Gör en redning med 1 dl vatten och maizena.

Blanda i grytan och puttra tills den är lagom tjock.

Servera med ris eller potatis och en sallad.

 

__________

 

Vegetariska ostbiffar

Portioner: 4 per

 

Ingredienser

 

1 pkt inlagda kikärtor

1 dl kikärtsmjöl

50 g spenat

2 msk healthy boy soja

1 tsk sambal

150 g gul lök

100 g röd paprika

4 klyftor vitlök

300 g cheddarost

1½ tsk salt

2-5 krm cayenne

1 msk fiberhusk

1 msk rapsolja

1 msk smör

 

Instruktioner

Riv häften av den gula löken.

Hacka resten och hacka paprikan.

Mixa kikärtor tillsammans med kryddor, spenat, den rivna löken och sojan.

Blanda sedan med resten av ingredienserna noga.

Forma till mindre hanterbara biffar.

Hetta upp en panna med olja och smör och stek ett par minuter på varje sida på medelvärme.

 

__________

 

Korv med spenatstuvade makaroner

Portioner: 4 per

 

Ingredienser

 

600 g falukorv

6 dl makaroner

6 dl mjölk 1 dl för redning

1 msk smör

3 msk maizena

1 tsk malen vitpeppar

1 tsk salt

Ev. en gnutta sötningsmedel

100 g spenat

 

Instruktioner

Koka upp vatten med rikligt salt.

Lägg i makaroner och koka klart enligt anvisningarna på paketet.

Skiva korven.

Hetta upp smör i stekpannan och stek korven så att den får en fin brynt färg.

Slå av vatten från makaronerna och låt vila.

Häll i 5 dl mjöl i panna och värm upp.

Häll i den frysta spenaten och låt den tina upp.

Gör en redning av maizena och 1 dl mjölk

. Häll i pannan och vispa runt. Krydda med salt och peppar.

Eventuellt en gnutta sötningsmedel.

Servera gärna med varma eller kalla grönsaker.

 

__________

 

Hamburgare med soltorkade tomater

Tills jag har lagt ut min egen dressing, använder jag Rydbergs hamburger dressing i mitt recept.

Portioner: 4 pers.

 

Ingredienser

 

350 g nötfärs

150 g gul lök

100 g rödlök

1 dl havregryn

2 msk grädde

1 pkt bacon 8 skivor

4 skivor smältost

4 msk hamburgerdressing

salt

grovmalen svartpeppar

1 msk rapsolja

1 msk smör

20 blad spenat

4 st hamburgerbröd

8 st soltorkade tomater

 

Instruktioner

Hetta upp pannan med smör.

Skala och riv 150 g lök och skiva 100 g rödlök.

Blanda färsen med den rivna löken, havregrynen och grädden.

Platta ut till hamburgare.

Salta och peppra burgarna efter smak och stek dem på medelvärme.

Efter första vändningen, lägger du på en skiva smältost.

Dela baconskivorna på mitten och stek dem klara, men inte knaperstekta.

Fyll hamburgerbröden med burgare, rödlök, soltorkade tomater.

 

__________

 

Tandooristuvad kycklinglever med potatis

 

Portioner: 4 pers

 

Ingredienser

500 g kycklinglever

2 tsk salt

2 tsk tandoori

150 g gul lök

50 g rödlök

2 krm thai hot chili

½ dl healthy boy thin soja

5 dl vatten 1 dl för redning

1 dl grädde

3 msk maizena

800 g potatis

1 msk smör

 

Instruktioner

Skala och ångkoka eller koka potatisen.

Jag brukar dela den i mindre bitar så det går fortare.

Hetta upp en stekpanna med smör på ganska hög värme.

Skala och dela lökarna i mindre bitar.

Rensa bort de seniga bitarna av levern och skär den i småbitar.

Fräs lever snabbt tills den fått en fin yta.

Krydda med salt och tandoori.

Fyll på med soja och vatten.

Spara 1 dl för redningen.

Skaka maizena med 1 dl vatten och fyll på med 1 dl grädde.

Lägg i löken och låt puttra tills såsen är lagom tjock.

Smaka av med thai chili hot.

 

__________