Vi använder cookies   Läs mer

 

 

 

 
PLATFORM
Nintendo Switch

STORY
Prinsessan Peach sitter fridfullt på en kulle utanför hjälten Marios hem, när hon plötsligt kidnappas av kung Bowser. Mario hör hennes rop på hjälp och lämnar sitt hus, i vetskap om att prinsessan är i fara. Han följer Peach och Bowser och hamnar på Bowsers slott. Efter att ha gått igenom slottet kommer Mario äntligen ikapp Bowser och efter att ha besegrat honom, var Mario på väg att rädda prinsessan när slottet börjar skaka. Ett gigantiskt svärd faller från himlen och kraschar in i slottet och förstör Star Road på vägen, vars stjärnbitar sprids över hela världen. Kraschen skickar Mario, Peach och Bowser att flyga i olika riktningar, och de landar alla i olika delar av världen. Nu måste Mario och hans växande sällskap av oväntade hjältar resa över världen för att samla dessa stjärnbitar innan deras nya fiender, The Smithy Gang, får sina metalliska klor på dem.

FÖRDELAR
Super Mario RPG är legendariskt av en anledning, och det har aldrig varit tydligare än med den här trogna remaken och gör det enkelt för alla som missade det under SNES-eran att se varför. Det ser helt fantastiskt ut och utvecklar det ursprungliga stridssystemet smart för att göra det ännu mer engagerande. Kärnan i Super Mario RPG: Remake är en rolig, vacker och utmärkt skriven 12 till 14 timmars RPG-upplevelse. Dess vackra musik och konststil utstrålar en unik charm som de flesta Mario-spel bara kan drömma om.

De nya funktionerna som stänkskador, Triple Attacks och utropstecken kan inte stängas av, vilket innebär att Switch-remaken är ännu enklare än Super Nintendo-originalet för det mesta. Men det finns en ny rynka i form av Special Enemies - starkare varianter av fiender som kan dyka upp slumpmässigt i strid. Dessa slår hårdare, har bättre statistik i allmänhet och kräver lite mer eftertanke än vanliga möten. De är fortfarande hanterbara, men de ger slumpmässigt lite mer smak för dem som letar efter en liten extra utmaning.

NACKDELAR
Några mindre ramfall i vissa områden. Kan vara för lätt eller för enstaka siffror för vissa och svårighetsnivåerna är något för lätta utan möjlighet att justera. 

PLATFORM
Nintendo DS, iOS, Android, Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows Xbox One

STORY
Spelet utspelar sig i 1492 DR, över 120 år efter händelserna i Baldur's Gate II: Shadows of Amn och månader efter händelserna i Baldur's Gate: Descent into Avernus. Berättelsen börjar med att huvudpersonen vaknar inuti ett nautiloid, dimensionsöverskridande illithid flygande skepp. De är implanterade med en illithid yngel, parasiter som fängslar och förvandlar människor till andra mindflayers; men innan förvandlingen är klar kommer skeppet under attack från githyanki-krigare och deras röda drakar. Skeppet flyr genom flera världar, inklusive Avernus, den första av de nio helvetena. Huvudpersonen frigörs under striderna och styr det skadade skeppet tillbaka till Faerûn, där det kraschar. När huvudpersonen letar efter ett sätt att ta bort sin parasit, kan de möta andra överlevande från vraket, alla likaså implanterade med grodyngel, och tillsammans är de på jakt efter att inte bara hitta ett botemedel mot yngelangreppet utan också förhindra den kommande mindflayer invasionen.

FÖRDELAR
Med krispiga, taktiska RPG-strider, en minnesvärd berättelse med nästan varje beslut eller handling du gör, komplexa karaktärer, välpolerad filmisk presentation och en rik, vackert realiserad värld som alltid belönar utforskning och kreativitet, är Baldur's Gate 3 den nya högvattenmärke för CRPG.

NACKDELAR
Sällsynta kosmetiska buggar, särskilt i mellansekvenser. Användargränssnittet kunde ha varit bättre med lite mer putsning och livskvalitetsfunktioner. Brist på information om klassprogression gör det svårt att planera ett flerklassbygge.

 

 PLATFORM
Nintendo DS, iOS, Android, Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows Xbox One

STORY
Du är Sissel, en spöke som har nyss dött under mystiska omständigheter och nu måste du lösa den mysteriet. Du har bara en ledtråd: den unga detektiven Lynn. Hon är bara inte kopplat till Sissels död men också till ett ännu större mysterium. Med den nyfunna poltergeist kraften Ghost Trick till din fördel, måste Sissel rädda Lynn och folket kopplat till fallet bakom hans död innan natten är slut.

FÖRDELAR
Nintendo DS-klassikern är tillbaka! Från skaparen bakom Ace Attorney, Shu Takumi har skapat ett spökligt bra spel som inte bara ge en bra detektivkänsla men också nöjet att spela som en riktig poltergeist. Den har en spännande premiss, fantastisk visuell stil med imponerande animation och unik spelmekanik som erbjuder engagerande, ofta spänningsfyllda pussel, övertygande mysterium, minnesvärda karaktärer och fantastisk dialog som kommer till ett givande slut.

I remasterversionen erbjuder den omarrangerad musik + nya originalspår, en samlings mode, vilket inkluderar ett konstgalleri och musikjukebox, och Ghost Puzzles-mode som ursprungligen var exklusivt för iOS-porten. Ghost Trick förblir den glädje det alltid var ett decennium senare. Även vid en andra genomspelning höll detta unika mysterium ditt intresse ända till slutet. Vissa enstaka pusselfrustrationer och kontrolljusteringar kan inte maskera den kvicka humorn, den smarta premissen och oförglömliga rollistan som konkurrerar med Ace Attorney.

NACKDELAR
Berättelsen kändes en aning kort men den är oavsett bra ändå. Vissa pussel kan vara frustrerande och repetitiva tills du kommer på tricket bakom dem som ger dig tillfredsställande resultat i slutet. Det värsta jag kan säga är att Ghost Trick har inte någon fysisk release utanför Japan.

 

 

PLATFORM
Nintendo Switch

STORY
I denna uppföljare till Breath of the Wild, Link och Zelda är nu på ny äventyr med att lösa problemet med en demonisk plåga som nu infektera Hyrule. Men under en expedition i ett uråldrigt ruiner, råka våra hjältar väcka en större ondska vilket ledde till att Zelda försvann spårlöst och Links arm blev övertagen av en mystisk kraft. Nu måste Link resa runt landet, lösa mysteriet bakom kraften från hans nya Ultrahand, hjälpa hans gamla vänner och allierade, besegra det nya hotet och hitta den försvunna prinsessan.

FÖRDELAR
Tears of the Kingdom är en triumf av öppen speldesign som hyllar de bästa delarna av Zelda-seriens egen historia – och ibland överträffar dem.
Den erbjuder en känslomässigt suggestiv berättelse som kretsar kring ett centralt, fängslande mysterium och full av djärva ögonblick som du aldrig har sett i ett Zelda-spel. En underbar, fridfull öppen värld med aktivitet och upptäckter runt varje hörn. De nya byggverktygen med Ultrahand ger sin kreativitet ett unikt flöde som kretsar kring experiment och tekniska lösningar.

NACKDELAR
Det finns lite tillfälliga, oehört korta prestandaproblem.

PLATFORM
Playstation 4, Nintendo Switch, Microsoft Windows

STORY
Året är 200X. Snabb tillväxt av internetteknik har gett upphov till Network Society. Människor bär med sig PET, mobila enheter utrustade med självmedvetna program som kallas NetNavis, som de använder för att dra nytta av de många fördelarna som nätverket ger. Men även om nätverket har förbättrat deras sätt att leva har det också fört med sig nya utlopp för cyberbrottslighet. Lan Hikari, och hans NetNavi, MegaMan.EXE, måste arbeta tillsammans för att lösa många incidenter och stoppa cyberbrottslingar.

FÖRDELAR
2001 föddes en helt ny Mega Man-serie med lanseringen av det första Mega Man Battle Network-spelet och nu kan du spela alla de sex huvudspelen i Mega Man Battle Network Legacy Collection.
Det är tydligt att mycket ansträngning och kärlek har lagts ner i Mega Man Battle Network Legacy Collection; det här är en värd återutgivning som ger dig mycket valuta för pengarna. Även om alla kommer att ha sin favorit, förblev Mega Man Battle Network-serien anmärkningsvärt konsekvent under hela sin körning, inte en liten del på grund av det innovativa stridssystemet och charmiga berättelser som finns i varje bidrag. Om du är ett fan av Mega Man och inte har gett dessa spel en chans än, är du skyldig dig själv att plocka upp det här omedelbart. Även om du inte är en Rockman-entusiast, erbjuder dessa spel var och en några uppfinningsrika RPG-upplevelser som verkligen är värda din tid.

NACKDELAR
Frekvens för det slumpmässiga striderna kan vara irriterande och den engelska lokaliseringen från originalspelen har inte korrigerat deras grammatiska fel.

PLATFORM
Nintendo Switch, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, Xbox Series X & Series S

STORY
I år 1777 seglade ett flaggskepp från den kungliga marinen från Karibien tillbaka till Storbritannien, fullt av onda pirater och andra förbrytare som ska dömas. Men mitt under en kraftig storm, har den onda pirat häxan Flora Burn brutit sig från sitt fängelse tillsammans med andra pirater som blir del av hennes nya besättning. Sen har hon lagt en förbannelse på alla som förvandlade dom till råttor.
Med sin ende son tillfångatagen av piraterna under kaoset, erbjuder Admiral Blacksmith de återstående fångarna Douglas, Buffalo, Akane och Bussa en chans att vinna frihet genom att rädda sin son, fånga Flora Burn och bryta förtrollningen.

FÖRDELAR
Curse of the Sea Rats drar mycket nytta av sin snygga tecknade grafik, det välgjorda röstskådespeleriet och genom att förbli trogen Metroidvania-genren åtminstone i de flesta aspekter. Det finns också många valfria hemligheter att hitta med många referenser till spelklassiker som Monkey Island och The Legend of Zelda.

NACKDELAR
Pusslen och striderna var alltför grundläggande att erbjuda en riktig utmaning. Navigering och rörelse kan behöva en viss förbättring. 

 
PLATFORM
Microsoft Windows, Xbox Series X/S

STORY
Den trögsynta wannabe-rockstjärnan Chai hoppats att nå stjärnstatus genom att ta emot en ny revolutionerande cybernetisk uppgradering från Vandelay Technologies. Tyvärr för honom ansågs han inte bara vara defekt efter att ha fått sin uppgradering utan han stötte också på en hemlig konspiration av megalomana företagsledarna ledda av Venderlays CEO, Kale. Med sina nya cybernetiska krafter och sin nya allierade Peppermint, ger Chai ut att trotsa korruptionen inom företaget och rädda alla från deras onda komplott.

FÖRDELAR
Ett visuellt fantastiskt spel som är fullt av stil och utmärkt rytmbaserad strider som belönar tajming och som fortfarande är tillfredsställande även om du är off-beat. Striderna är otroligt varierad, från antalet alternativ till ditt förfogande till högarna av fiendetyper du kommer att möta. Även boss striderna är kreativa och utmanar dig på många sätt. Animationerna i spelet är verkligen en utmärkt syn att se eftersom de inte bara gör rättvisa för den 2D-stilade animationen utan också kompletterar de utsökta karaktärsdesignerna ytterligare.

NACKDELAR
Plattformssektioner överträffar ibland sitt välkomnande med vissa repetitiva miljöer. 
 
 PLATFORM
Microsoft Windows

STORY
Peppino Spaghetti är en ängslig och desperat pizza bagare som anstränger sig dagligen för sin pizzeria Peppino's Pizza från att falla i konkurs. Men en dag kom den mystiske Pizzaface och hotar att förinta Peppinos älskade restaurang om han inte antar utmaningen i Pizzafaces mystiska domän, Pizza Tower. Peppino måste nu stretsamt rusa mot tiden att klättra upp Pizza Tower och trotsa de knasiga invånarna för att rädda Peppino's Pizza från sin delikata undergång.

FÖRDELAR
Ett briljant energiskt och kreativt plattformsspel som inte bara gör rätt genom sin inspiration Wario Land, utan faktiskt överträffar det. Det flyttande animationen och konststilen påminner mycket om tecknade serier som Courage the Cowardly Dog och Ed, Edd and Eddy. Spelet innehåller många välbekanta mekaniker från olika plattformsspel på 90- och 00-talet, med Wario Land som det mest framträdande inflytandet. Soundtracket är bisarrt (på bästa möjliga sätt), som passar de galna karaktärerna och inställningen, men också förstärks när du tävlar mot mållinjen varje nivå.

 

 PLATFORM
Microsoft Windows, Linux

STORY
Märkliga saker händer i djurriket Velehill. Okända skuggor av stort utseende ses ströva genom skogarna och få marken att skaka för varje steg av deras stålfötter. Hus och träd förstörs och det ena djuret efter det andra verkar försvinna mystiskt. Finn, en ung råbock, får snart reda på även hans familjs försvinnande. Utan att tveka ger han sig ut på en resa för att hitta dem, utan att veta att han och hans nya vän, den unga ugglan Gwen, snart kommer att avslöja en mörk hemlighet som borde ha hållits gömd i all evighet...

FÖRDELAR
Beyond The Edge Of Owlsgard är sannerligen en kärleks brev för äventyrspel från 90-talet. Owlsgard är ett gammaldags peka-och-klicka-äventyrsspel som påminner om animerade filmer och lördagsmorgontecknade årtionden. Även om den uppenbarligen är inspirerad av klassikerna LucasArts och Sierra, strävar den också efter att skapa sin egen stil och identitet genom att återgå till den ursprungliga "äventyr"-aspekten av genren. Förutom att lösa de obligatoriska inventeringsbaserade pusslen, innebär detta ett stort fokus på att utforska mystiska länder, avslöja hemligheter och hantera alla typer av faror.

NACKDELAR
Vissa funktioner i spelet kan ses att vara för primitivt för en spelare från det yngre generationen men det är inte omöjligt att vara van med det. Det har också ett få buggar som kommer att fixas i sinom tid men dom är inte allvarliga.

 

 

 

 

 

 PLATFORM

Nintendo Switch

 

STORY

I landet vid namn Paldea, en ny student har nyss anlänt till en högskola för Pokémon kunskap. Men under mystiska omständigheter möter studenten en ny ovanlig Pokémon som verkar inte höra hemma i Paldeas ekosystem. Tillsammans med deras nya Pokémonvän, den unga studenten påbörjar ett nytt äventyr över Paldea, antingen att bli en ny Pokémonkämpe, hjälpa en vän att jaga efter de gigantiska titanerna eller störta dom skurkliga ligan Team Star. 

 

FÖRDELAR 

Den öppna värdens tillvägagångssätt ger nytt liv i serien och ger ett överraskande äventyr och den icke-linjära progressionen ger spelarna möjlighet att kontrollera svårighetsgraden. Terastallizing ger ännu mer djup till striderna och ger dina Pokémon nya fördelar. Översyn till äggkläckningsprocess effektiviserar konkurrenskraftig avel och jakten på Shinies.

 

NACKDELAR 

Frekventa visuella glitch och andra problem förringar ofta den livliga världen under releasen.  Det goda nyheterna är att Nintendo är medvetna om problemet och lovar att fixa till det med antal patch. 

 

 

PLATFORM
Windows PC (Steam)

STORY
I den magiska landet Raften, den unga brygdmakaren Sylvia har nyss ärvt en sliten brygdbutik från hennes farbror Oswald efter han oväntat gick bort. Sylvia har tyvärr också ärvt Oswalds skulder och måste nu deltag i en brygdturnering för att vinna prispengarna så att hon kan betala hennes nya skuld. Med hjälp av en mystisk uggla som hennes nya assistent, måste Sylvia lära sig nya förhandlings knep och recept på brygder för att kunna vinna hennes kunders hjärta och klå hennes rivaler från turneringen.

FÖRDELAR
Under den mysiga exteriören ligger en komplex men ändå tröstande, givande sim för butiksinnehav och ett roligt däckbyggande spel som använder prutningskunskaper till din fördel. Dessa prutningsstrider är helt klart det roligaste inslaget i Potionomics, eftersom de är lätta, livliga, men ändå fullspäckade med charm och förenklade taktiker. Det senare elementet utökas för tävlingens prutningsstrider, som i huvudsak är trevägsbossstrider mellan dig, din rival och domaren. Här lönar sig allt ditt arbete – all din bryggning av drycker och prutning och bindning och lagerhantering – i en härlig face-off som antingen bekräftar eller straffar dina ansträngningar inför tävlingen. Och karaktärsdesignerna och deras animationer är lika charmiga som en gammal god Disney-film. Dessa karaktärer ger både underbara personligheter som gör dom mer älskvärd och möjligheter att göra saker bättre för dig under spelets gång. Inte nog med det, du kan till och med romansera med en av de få nämnda karaktärerna.

NACKDELAR
Det känns ibland överväldigande när man ska få tag på det rätta ingredienserna till dina brygder och interagera med karaktärerna och bygga upp din förhållande med dom under en viss tidsperioden, men slutprodukten är tillräckligt tillfredsställande för att hålla dig fast. Även om du har gjort fel på ett viss punk, så finns det lyckligtvis automatiska sparfiler.

 

 

 PLATFORM
Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5

STORY
Vilse, ensam och avskild från familjen, måste en övergiven katt nysta upp ett urgammalt mysterium för att rymma från en sedan länge bortglömd cyberstad och hitta vägen hem.

FÖRDELAR
Stray är ett charmigt äventyr i en mörk men förtjusande hoppfull cyberpunkvärld, och det är tack vare för det faktum att du spelar som en bedårande katt hela tiden. Delikat berättelse om vänskap med charmigt skrivande och ett brett utbud av tillfredsställande pussel som på ett sakkunnigt sätt ansluter sig till de förmågor som erbjuds av spelets katthuvudperson. Platforming har en stor känsla av flöde och momentum, accentuerad av fantastiskt animationsarbete.

NACKDELAR
Linjär ibland, inget fritt hopp och kameran kan vara lite frustrerande.