Vi använder cookies   Läs mer

 

 

 

 
PLATFORM
Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

STORY
Vi följer äventyraren Klonoa i hans drömliknande resa med sina vänner genom Klonoa: Door to Phantomile and Klonoa 2: Lunatea's Veil och besegra dom bisarra monstren med sin magiska ring.

FÖRDELAR
För franchisens betydelsefulla tjugofemte födelsedag får Klonoa: Door to Phantomile och Klonoa 2: Lunatea's Veil remasterbehandlingen i en två-i-ett-uppsättning. Grafiken har fått en elegant förnyelse medan Klonoas älskade värld och klassiska spelande har bevarats troget. Remastern har också en justerbar svårighetsnivå, vilket gör att nykomlingar kan fördjupa sig rakt in i händelserna, och äldre fans att lätt bekanta sig med dem.

NACKDELAR
Remastern till Door to Phantomile är byggd från dess 2008 års Wii-remake utvecklad av Paon och har tyvärr ärvt mycket av dess brister, nämligen dess intetsägande uppförande och brist på karaktärscharm i mellansekvenser jämfört med det ursprungliga PS1-spelet. 
 

PLATFORM
Windows, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One

STORY
Leonardo, Michelangelo, Raphael och Donatello, tillsammans med April O'Neil och Mästaren Splinter tittar på nyheterna på TV innan det blev helt plötsligt kapat av vårtsvinsmutanten Bebop, som meddelar att den onda Foot-klanen har återvänt och har stulit Frihetsgudinnan statyn. Nu måste våra hjältar våga sig bortom kloakerna ännu en gång för att omintetgöra Foots plan, omedvetna om att detta är en del av Shredders hämndkomplott.

FÖRDELAR
Shredder's Revenge lever mer än upp till arvet från Teenage Mutant Ninja Turtles arkadspel som inspirerade det. Dess roliga men ändå enkla spelupplägg, utmärkta co-op för upp till sex spelare online och charmiga pixelbaserade konststil kommer säkert att få 90-talsbarn att rida på nostalgivågen hela vägen till sitt slut.

NACKDELAR
Det kan vara svårt att säga vad som händer med fyra eller fler spelare som kör över hela  

 

 

 

 

 

PLATFORM
Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One

STORY
The Stranger, en skräckinjagande prisjägare, jagar och fångar ökända men konstiga laglösa i Oddworld för att samla in prispengar. Målet är att i slutändan tjäna tillräckligt med moolah (pengar i spelet) för att betala för en mystisk livsräddande operation. Men utan att prisjägaren vet om det, hägrar en kraft av företagstyranni över horisonten och förräderi ligger i luften.

FÖRDELAR
Oddworld: Stranger’s Wrath är ett av de mer unika spelen som kommit ut från den senaste generationen. Det kanske drar lite ibland och skjutandet och plattformsspelandet har inteåldradets så värst bra, men det blandar genrerna ihop till ett roligt och strategisk god soppa. Bortsett från irritationsmoment står Stranger’s Wrath tidens tand som en bra titel och ett bevis på den kärlek som lagts ner på att skapa Oddworld-universumet. 

 

 

 

 

 PLATFORM
Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

STORY
Elden Ring utspelar sig i riket av länderna mellan, någon gång efter förstörelsen av den titulära Elden-ringen och spridningen av dess skärvor, de stora runorna. En gång prydd av Ringen och Erdtree som symboliserar dess närvaro, styrs riket nu av halvgudsavkommorna till drottning Marika den Evige, som var och en har en skärva av ringen som korrumperar och besvärar dem med makt. Som Tarnished – landsflyktingar från Lands Between som förlorade ringens nåd och kallas tillbaka efter Shattering, måste spelaren korsa riket för att till slut hitta alla de stora runorna, återställa Elden-ringen och bli Elden-herren.

FÖRDELAR
Elden Ring är en massiv upprepning av det som FromSoftware började med Souls-serien, och för sin obevekligt utmanande strid till en otrolig öppen värld som ger oss friheten att välja vår egen väg. En visuellt briljant och fantastiskt designad värld som är mångsidig och minnesvärd som blandar en ny öppen värld med de klassiska slutna platserna i Soulsborne-stil och erbjuder även utforskande och upptäckter som helt och hållet drivs av spelaren. En fängslande, skiktad och mångfacetterad berättelse som kräver att bli analyserad och packad upp. Utmanande strid som är både belönande och spännande, speciellt när du möter spelets episka bossar och tillfredsställelsen när du besegrar dem.

NACKDELAR
Ändå, i sin kärna, ett svårt spel designat för en specifik typ av person med få i vägen för tillgänglighetsalternativ.

 

 

 

 PLATFORM
Nintendo Switch

STORY
I det uråldriga eran på Hisui regionen, landet som kommer en dag bli Sinnoh, sker en mystiskt fenomen som orsakar kraftfulla ädel Pokémon att gå bärsärkagång. Du, en förlorad själ kastat bakåt i tiden, måste hjälpa Galaxy Expedition Team och människorna från den eran att inte bara fånga, forska och acceptera Pokémon i deras liv men också lösa mysteriet bakom krisen med de rasande ädel Pokémon.

FÖRDELAR
En djärv ny riktning. Pokémon Legends: Arceus-spelet hedrar tidigare Pokémon-kärnspel samtidigt som det tillför nya action- och RPG-element. Du måste utforskar, fånga och undersöka vilda Pokémon i en sedan länge svunnen era i Sinnoh-regionen för att skapa och slutföra regionens första Pokédex. Med Breath of the Wild-känslan av utforskning och upptäckt, tillsammans med ett mycket förbättrat action/RPG-spel, gör Pokémon Legends: Arceus till ett utmärkt spinoff som ger spelaren en naturlig känsla för en Pokémon-äventyr.

NACKDELAR
Det är svårt att memorera och koordinera knapparna när man ska antingen öppna en meny eller välja pokémon. Bakgrundsgrafikerna må vara inte så väl polerad men själva erfarenheten är värt resan.

 

 

 

 

 PLATFORM
Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5

STORY
Kena, en ung Spirit Guide, reser till en övergiven by på jakt efter den heliga bergshelgedomen. Hon kämpar för att avslöja hemligheterna i denna bortglömda gemenskap gömd i en igenvuxen skog där vandrande andar är fångade. Som Kena har spelaren en plikt att hitta och växa ett team av charmiga andliga följeslagare, som förbättrar sina förmågor och skapar nya sätt att manipulera miljön.

FÖRDELAR
Kena: Bridge of Spirits är ett underbart första spel från Ember Lab, som kombinerar sin enastående härstamning inom konst och animation med riktigt solid strid, fantastisk världsdesign och en bra balans mellan action, plattformsspel, pussellösning och utforskning. Resultatet är ett actionäventyr i öppen värld som går tillbaka till tiden för N64/Gamecube-eran Zeldas, Okami och Star Fox Adventures, samtidigt som det tillför lite moderna känslor och en distinkt personlig touch. Den är elegant i sin enkelhet, men ibland fick jag av den enkelheten att jag ville ha fler alternativ för att variera mina stridsmetoder, och jag lärde aldrig känna Kena själv så väl som jag ville. Ändå, enastående fiende variation och intensiva, minnesvärda bossstrider mer än bär det genom dess nio timmar långa äventyr.

NACKDELAR
Några få pussel förlitar sig på att se en specifik ledtråd som är lätt att missa och Kenas berättelse får mindre uppmärksamhet än andra karaktärers.

 

 

 

 

PLATFORM
Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

STORY
I kungadömet av Random avgörs alla individers öde av en förbannad svart tärning när de når 12 års ålder. Evens syster, Odd, förs bort av den onde Queen of Random. När Even reser över Randoms sex världar för att rädda sin syster, möter hon Dicey, en levande tärning som har tappat nästan alla sina prickar. I en värld som styrs av spelregler kommer Even sakta att förstå livets slumpmässiga slumpmässighet och använda det till hennes fördel med hjälp av Dicey.

FÖRDELAR
Detta vidsträckta actionäventyr har mycket mer kött på benen än du först kan förvänta dig om du bara letar efter ett snabbt dyk in i ett Tim Burton-liknande underland. Lost in Random är laddat med massor av sidouppdrag, intressanta kunskaper och ett anständigt semi-realtid, semi-turn-baserat stridssystem som slutar fastna i dum fiende AI. Utöver det erbjuder de fem världarna som följer den relativt dryga introsektionen var och en sina egna unika egenheter, kamper och karaktärer som inte kommer att glömmas snart.

NACKDELAR
Stridshandledningarna ger inte så mycket hjälp i början, vilket låter dig lära dig allt eftersom. Vissa sidouppdrag är ytliga. 

 

 

 

 PLATFORM
Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

STORY
Handlingen i Marvel's Guardians of the Galaxy utspelar sig flera år efter ett massivt interstellärt krig som satte sin prägel på hela galaxen, som fortfarande hanterar sina förödande konsekvenser. Bland dem som är intresserade av att utnyttja situationen finns Guardians of the Galaxy, ett gäng legosoldater ledda av Peter Quill / Star-Lord och bestående av lönnmördaren Gamora, vapenspecialisten och uppfinnaren Rocket Raccoon, Rockets lojale partner Groot och den legendariske krigaren Drax the Destroyer, som alla hoppas kunna tjäna snabba pengar under sina äventyrliga vandringar runt galaxen. Men medan man försöker lura den rika men farliga bestinsamlaren, Lady Hellbender, utlöser ett till synes ofarligt vad mellan två lagmedlemmar oavsiktligt en liten olycka, som snabbt sätter igång en rad katastrofala händelser som hotar det bräckliga universums fred om inte teamet tar ansvar för sina handlingar och utrotar hotet.

FÖRDELAR
Marvel's Guardians of the Galaxy balanserar fint ett fånigt, actionfyllt äventyr med några genuint innerliga berättelseögonblick, och de val du får kan lägga till några överraskande personliga vändningar till just din genomgång. Dess strids- och nivådesign är relativt enkel om än konsekvent underhållande, men det är relationerna och skämten mellan karaktärerna som håller allt fräscht när de utvecklas. Det kommer inte att sätta världen i brand, men Guardians of the Galaxy är fortfarande ett annat övertygande exempel på hur kul en linjär, utan krusiduller, enspelarkampanj kan vara.

NACKDELAR
Varje Guardians unika stridsförmågor är i stort sett oviktiga, vilket resulterar i slagsmål som saknar ett tillfredsställande strategiskt element. Miljöpussel är repetitiva och saknar betydande variation för att vara betydande vägspärrar.

 

 

 

 PLATFORM
Microsoft Windows

STORY
Ett decennium efter en superskurk har erövrade världen har okända händelser resulterat i att skurkens kontroll fallit samman och rättvisans styrkor har återupprättat sig själva i kontroll, vilket också har producerat ett stort antal oberoende kriminella imperier världen över. Som det nya kriminella geniet är ditt jobb att uppgradera din nya bas, hårdna dina handlangare, bekämpa rättvisans krafter och skapa ett globalt kriminellt nätverk för din strävan att ta över världen.

FÖRDELAR
Om du älskar byggar spel, skapa detaljerade strängar av fällor, spela som skurken och generellt leva ditt bästa öliv som lurar turister, är Evil Genius 2 för dig. Liksom med den första spelet, så kör Evil Genius 2 ett tecknat spionfilm estetik som fångar spelets Bond-skurk simulator inbådande med stort effekt. Spelet kräver smart, tankeväckande strategi så att ni kan bygga upp en lyckad skurklig karriär utan att köra fast med ekonomiska problem.

NACKDELAR
Brist på direktkontroll leder till frustrerande situationer där du inte kan åtgärda små problem, som att justera strategin för att passa berättelsens mål kan leda till slöseri och stillestånd och medans fällor är roliga, är de inte så användbara i det stora schemat. Lyckligtvis är utvecklarna hårt på att fixa upp de flesta problemen.

 

 

 
PLATFORM
Microsoft Windows, Nintendo Switch

STORY
Monster Hunter: Rise utspelar sig i den lilla jägarbyn Kamura Village. Ett halvt sekel efter en nästan total förödelse måste jägararna möta ett nytt och synnerligen skrämmande monster med siktet inställt på att kasta landet i kaos igen. Som den nya jägaren för Kamura Village, måste du utforska en värld inspirerad av forntida Japan och lär dig jägarens sätt, jaga efter monströsa väsen, bygg upp nya episka rustningar gjort från deras kvarlevor, avslöja uråldriga hemligheter och försvara världen från undergång.

FÖRDELAR
Monster Hunter Rise gör mer än att klara av det: det överträffar sig självt. Monster Hunter Rise som det ser ut kan vara ett av de enklaste spelen i serien, men det är också ett av de mest flexibla och i slutändan tillfredsställande i alla avseenden, och för det förtjänar det full poäng. Nya traversalternativ ger dig snabbare in i hjärtat av åtgärden, särskilt med Wirebug som förbättrar både utforskning och strid med sitt spännande rörelser. Varje vapentyp behåller sitt anmärkningsvärda djup, vilket ytterligare förbättras av ett element av anpassning. The Rampage ökar spelets skala med ett varierat alternativ till vanliga jakter.

NACKDELAR
Att återvända för att separera uppdrag från Village och Hub offrar en del av sammanhållningen.

 
 
PLATFORM
Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Stadia

STORY
Du är Mono, en ung pojke som fångats i en värld som har förvrängts av den surrande signallen från ett avlägset torn. Med Six, flickan i en gul regnrock, som sin guide, går Mono ut för att upptäcka de mörka hemligheterna i signaltornet och rädda Six från hennes fruktansvärda öde. Men deras resa kommer inte att vara enkel eftersom Mono och Six kommer att möta nya hot från de hemska invånarna i denna värld.

FÖRDELAR
Little Nightmares 2 är lika svart, dyster och kusligt vacker som originalet. Dess otroliga konstdirectionen hjälper sälja sin läskiga värld och designen på fienderna och miljön är fantastiskt oroande. Smarta pussel som effektivt bygger ut världen och överlevnaden av monsterattackerna är båda tillfredsställande att lösa och gör spelet mycket mer engagerande. Det nya partnersystemet med Mono och Six gör utmaningarna mycket kreativa.

NACKDELAR
Vissa frustrerande sektioner förlitar sig för mycket på klumpig och långsam stridsmekanik.

VART MAN KAN FINNA DEN
De närmaste spelaffärer eller på nätet 
 
PLATFORM
Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One

STORY
Spelet följer Shadow, en cyborg-ninja som siktar ut för att rädda sin fallna klan i en värld som överskrids av syntetiska livsformer som skördar dem för deras krafter. Det ligger specifikt i ruinerna av den fiktiva Mekacity.

FÖRDELAR
Cyber Shadow är en underbar sammanslagning av äldre skolans estetiska och moderna designkänslor, ungefär som Shovel Knight var tillbaka 2014. Dess snabba action och responsiva kontroller gör att du känner dig som en dålig cyber-ninja och kontrollpunktssystemet hjälper till att hantera svårigheter något. Att hantera de stora, dåliga bossarna är också roligt, utmanande och minnesvärt.

NACKDELAR
Områden mot slutspel blir beroende på frustrerande precisioner, kartsystemet förhindrar dig att utforska och farorna kan ibland smälta in i bakgrunden vilket kan resultera dig i en billiga dödsfall.

VART MAN KAN FINNA DEN
De närmaste spelaffärer eller på nätet 
 
PLATFORM
Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S

STORY
Razputin “Raz” Aquato, utbildad akrobat och kraftfull ung psykiker, har förverkligat sin livslånga dröm om att gå med i den internationella psykiska spionageorganisationen som kallas Psychonauts! Men dessa psykiska superspioner har problem. Deras ledare har inte varit densamma sedan han nyligen räddades från en kidnappning, och vad som är värre, det har funnits tecken på att den mäktiga superskurken Maligula, som har varit död i över tjugo år, är på något sätt involverad i denna händelse.

FÖRDELAR
Precis som de tidigare spelen, fungerar dess fenomenala karaktärsskrivning återigen som grunden för världen och inspirerande visning av konceptuell design, skrivning och konstriktning som arbetar parallellt. Plattformspelandet och striderna är en glädje att spela när du bevittnar den avsiktliga, tankeväckande och förtjusande inställningen till allvarliga ämnen om psykiska tillstånd.

NACKDELAR
Få bossstrider känns som en hastighetsbump än en tillfredsställande avslutning till en nivå. 
 
PLATFORM
Microsoft Windows, PlayStation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S

STORY
Fuga befinner sig i en krigshärjad värld där en by förstörs av det fascistiska Bermanriket. Elva barnöverlevande samlas efter attacken och går ombord på en gigantisk tank som kallas Taranis - en lämning från en gammal men tekniskt avancerad civilisation - för att resa över det farliga landskapet och rädda sina familjer som togs till fånga.

FÖRDELAR
Sammantaget är Fuga: Melodies of Steel en charmig, vacker och utmanande sidrullande taktik JRPG som visar hur bestämt ett barn kan vara inför till synes omöjliga odds. Den kärlek dessa barn har till sina föräldrar är verkligen ostoppbar. Fuga är en taktisk turbaserad RPG i sitt hjärta, men den har en bra spridning av sidobjekt och minispel som hindrar den från att känna sig för repetitiv. Spelet presenterar sig i tillfredsställande intensiva korta pauser, så att du kan slutföra målsträngar i korta tre till fem minuter långa strider, som kulminerar i svårare bossstrider.

NACKDELAR
Basbyggnaden är tyngdpunkten i spelet, tyvärr. Under angivna punkter kommer besättningen att ta en paus där barnen kan odla, laga mat, fiska skrot, genomföra uppgraderingar och bygga samhörighet med varandra genom samtal. Dessa ögonblick är otroligt värdefulla eftersom de inte kan upprepas och det finns bara ett begränsat antal av dem, med tanke på spelets linjäritet, så om du vill ha de bästa resultaten kommer du att göra allt för att få ut det mesta av dina begränsade AP: er som avgör hur många aktiviteter du kan göra under pausen.