Vi använder cookies   Läs mer

Kanelbullar
Ca 40 bullar eller 4 längder. Recept från kungsornen.se.


 

Ingredienser:

150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) Vetemjöl av fint kärnvete

Kanelfyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

Choklad- och hasselnötsfyllning:
Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
Strö på 2 msk socker
50 g hackad mörk blockchoklad
50 g hackade hasselnötter

Mandelmassa- och apelsinfyllning:
Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin
Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över

Nutellafyllning:
Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

Till pensling:
1 ägg
Pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:

 

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).


2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.


5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.


7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se längre ner.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Bullar:

 

Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder:

 

Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.