Vi använder cookies   Läs mer

 

  Snowboard

 

 

Snowboarden började med att en man år 1965 i USA i Michigan som hette Sherman Poppen var ute och lekte med sina barn. När barnen lekte med ett par skidor provade han för roligt att sätta ihop den för att se om han kunde åka. Han kom på att skapa en bräda som de sedan tävlade med bland vänner. Brädan kallade han för Snurfer och de tävla med att se vem som hann i mål på kortaste tiden.
Snurfer blev populärt på hans gata och sedan till en början började den säljas som leksak för barn. Tio år senare blev snowboarden populär och som en mer seriösare sport. De satte dit bindningar, stålkanter och belag för att man ska kunna åka bättre och för att kunna svänga.

Idag finna det några kända snowboard åkare i USA, deras namn är Hannah Teter och Shaun white. I Sverige som är kända inom Snowboarden är det Aprilia Hägglöf, Ingemar Backman och Hampus Moseson. Här i Sverige tävlade man för första gången i snowboard slalom i Nagano år 1998. År 2000 var Sverige i topp men har sedan dess tappat ledningen.

Nuförtiden åker de flesta lika mycket snowboard som skidor och allt fler tjejer har vågat prova på och blir duktiga.

Vill du lära dig att åka snowboard så finns det alltid kurser med lärare i varje stad som visar hur du gör.
De länder där Sverige har tävlat i snowboard är Korea, Kina, Spanien, USA, Turkiet, Australien, Italien, Nya Zeeland.

De grenar som har tävlats mest i snowboard är Halfpipe, parallell slalom, Big air, slopestyle, snowboardcross. Svenskarna tävlar mest i parallell slalom.