Vi använder cookies   Läs mer

Tips! om purjolökar

 

När det inte finns tillräckligt med pengar i plånboken, vilket är vanligt bland oss som har någon form av funktionsnedsättning, letar man febrilt efter lösningar för att få ihop tillvaron. Det kan kännas tungt och om man har stöttande föräldrar eller andra släktingar, blir de ofta drabbade både mentalt och ekonomiskt. Då är det lätt att känna att man bara är till besvär.


Trots att vi lever i en svår situation, behöver det inte alltid vara så. Det finns till och med fördelar, beroende på hur vi väljer att tänka och agera. Om man börjar kämpa för det man vill, i stället för att kämpa mot det som är jobbigt och fel, lägger man mer av sin energi på det positiva i livet, i stället för att sucka för något som kanske ändå inte kommer att förändras.


Den enda vi har makten att förändra är oss själva och vi har alla värdefulla förmågor.
Om jag inte hade låtit min positiva sida leda mig ibland, hade jag förmodligen fortsatt att beklaga mig över att jag inte hade råd att köpa en purjolök, när jag var sugen på en purjolöksgratäng. Men i stället satte jag igång att undersöka möjligheten att slippa kostnaden överhuvudtaget. Det ledde till att jag skar av roten på en purjolök och satte den i vatten. Utvecklingen ser ni här nedanför:

 

 

 

Den 20/8 började jag med att lägga ner roten i ett glas vatten över natten. Som ni ser på bilden, kan man redan efter knappt ett dygn se en förändring. Efter några dagar planterar jag purjolöken i en kruka. Här ovan kan ni se utvecklingen efter en vecka. Efter ytterligare fem dagar såg den ut så här:

 

 

Det växer alltså ut en ny purjolök och dessutom går det väldigt snabbt. Första gången lät jag den växa och den blev väldigt lång och smal. Den liknade mer än tulpan i toppen.

 

Om man klipper den innan den smalnar av i toppen, hinner den aldrig smalna av. Att sätta den i en kruka trodde jag skulle vara mer gynnsamt för utvecklingen, men det visade sig att den utvecklas allra bäst om den får vara kvar i vattenglaset. Jag provade nämligen med ett par nya purjolökar för ett par veckor sedan och lät bli att plantera om dem i krukor. Resultatet ser ni nedan:

 

 


Som ni ser ovan, blir den kraftigare och än så länge har den inte smalnat av. Jag missade att ta ett foto vid start, men ni kan se på bilden var utväxten börjar. Den första bilden är från den 12/9 och den andra bilden den 19/9, så det är en vecka emellan dessa två bilder.


Med några purjolöksrötter på fönsterbrädan, behöver ni inte lägga några kronor på det mer. Eftersom de fortsätter att växa när man har klippt ner dem, är det bara att klippa av den biten man behöver för tillfället.


Man måste inte så purjolöken själv från början, utan det går bra med dem som man kan köpa i affären – än så länge. För man vet aldrig när samhället försöker sätta käppar i hjulet, för att vi vanliga råkar hitta ett sätt att slippa betala en krona eller två. Men som jag sa ovan, nu fokuserar vi inte på det negativa, som vi inte kan påverka. Om den tiden kommer, finns det garanterat många vänliga själar bland oss vanliga medmänskliga människor, som kan skänka ett par purjolökar från vår trädgård.


Jag nämnde tidigare att det även finns fördelar, med att befinna sig i en utsatt situation och ovanstående är ett bra exempel på det. Man blir oftast full med idéer för att lösa de problem man har och ibland blir det en riktig lyckoträff.