Vi använder cookies   Läs mer

 

 

Här kommer jag att dela med mig av mina recept inom olika dieter såsom LCHF, glutenfritt och lågkalorikost. Allt från bakning till middagar och desserter. Eftersom jag inte har räknat kalorier på väldigt länge, kan det finnas recept med lite kalorier som jag ännu inte har noterat.

 

 

 

 

Kyckling med het senapsås 4 pers

Fest

Frasiga kycklingbitar passar perfekt till Festen.

Ingredienser

Skär upp kycklingen i mindre bitar, så att de blir lämpliga att steka. Krydda dem med svartpeppar och salt och stek sedan på medelvärme tills de blir nästan genomstekta.

Het senapssås:

  • 3 dl grädde
  • 2 msk senap
  • 2 msk lime
  • 1½ dl soja healthy boy
  • 2 färska piri-piri
  • ½ dl rapsolja
  • Maizena majsstärkelse

Blanda grädde, senap, soja, lime och rapsolja ordentligt i en bunke. Urkärna ovch hacka 2 piri-piri. Obs. Använd plasthandskar! Blanda piri-piri med en ½ dl sås och mixa och hälldet sedan i bunken med resten av såsen och rör om. Värm såsen och red med majsstärkelse tills den blir lagom tjock.

Lägg kycklingen i en smord ugnsform och häll över såsen. Ställ in i mitten av ugnen på 200° i ca 30 minuter

Servera skivad paprika till.

 
 

Hamburgerbröd/Frallor 50st                             

Bakning

Hamburgerbröd

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 1 ½ l rapsolja
  • 50g smör
  • 8 tsk Salt
  • 4 msk socker
  • 1 pkt torrjäst
  • 2 ägg
  • 4 dl havregryn
  • 4 msk psylliumfrön
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3 l vetemjöl special
  • Sesamfrön

Blanda alla torra ingredienser inklusive torrjästen. Värm upp vatten, olja och smör till 50° och häll i de torra ingredienserna och rör om snabbt. Tillsätt äggen och arbeta snabbt ihop en deg, så värmen inte hinner försvinna. Låt maskinen knåda degen i 10 minuter. Ställ på jäsning intill spisen där det fortfarande är lite varmt och lägg över en bakduk.

Efter 40 minuter knådar du degen igen och delar den i ca 50 bitar, som du rullar till frallor. Pensla med mjölk och häll på sesamfrön. Jag använder oskalade eftersom de innehåller mer kalcium än någon annan ingrediens.

 

Pakistanskt tunnbröd 4 pers 

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • ½ dl vetekli
  • 1 tsk salt
  • 25 g smält smör
  • Vatten

Blanda vetemjöl, vetekli och salt i en bunke. Smält smöret och blanda i. Tillsätt vatten så att det blir en smidig deg som inte kladdar. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del så tunt som möjligt. Sätt på plattan på hög värme. Bryn brödet snabbt i pannan ett par minuter på varje sida.

Brödet kan även gräddas i ugnen på 200°C. Sikta lite mjöl på plåten innan.

 
 

Tacosås (Medium)

Ingredienser

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 stor röd paprika
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk piri piri
  • 1 msk citron
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt

Finhacka paprikan och löken. Pressa vitlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser.

 

 

 

Tacos 

Ingredienser

  • 200 g finmald fläsk- eller blandfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tacokrydda (enligt ovan)
  • 1 tsk healthy boy soja
  • ½ dl vatten

Stek köttfärsen på medelvärme i lite smör tills den är genomstekt. Pressa vitlöken och blanda i köttfärsen. Häll i kryddblandningen. Rör om och häll i sojan. Fyll på med vatten så att det inte torkar ut. Puttra tills det mesta av vattnet ångat bort.

Servera med riven ost, samt valfria grönsaker och frukt.

 

 

Tacokrydda

Ingredienser

  • 1 tsk chili pulver
  • 2 tsk hela kummin
  • 2 tsk salt
  • 2 msk lökpulver
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk svartpeppar

Mortla kummin och oregano och blanda ihop alla kryddor. Om du vill ha förtjockningsmedel i, kan du tillsätta lite ljus eller mörk maizena. Jag använder sedan 1 msk tacokrydda tillsammans med 2 tsk healthy boy soja till 200 g köttfärs.

Vitlökspulver är en standardkrydda i tacokrydda. Jag har däremot reducerat den, eftersom den ger en bismak. I stället har jag valt att steka tacofärsen med färsk vitlök och det är mycket godare. 

 

 

 

Grönsaksstuvning med ägghalvor 2 pers

 

Ingredienser

  • 4 råkorvar med paprika och vitlök (Scan)
  • 4 ägg
  • 200g rotselleri
  • 200g broccoli
  • 2 rödbetor
  • 1 näve bladspenat
  • 1 msk Healthy Boy Thin Soy Sauce (Finns på Willys)
  • 1 dl grädde
  • Smör
  • Salt
  • 1 tsk Cayenne

 

 

Koka äggen på svag värme i 4-5 min för att de ska bli löskokta. Skär tärningar av sellerin och rödbetan och skär små buketter av broccolin. Koka sedan dessa grönsaker i 5 minuter. Hetta upp smör på låg värme och fräs den finhackade bladspenaten. Tillsätt de förkokta grönsakerna och sojan. Fyll på med grädde och smaka av med kryddor. Skär de kokta äggen i halvor och servera.

 

 

 

 

Knäckebröd med hasselnötter

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 4 msk solroskärnor
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 msk svarta psylliumfrön
  • 1 dl hasselnötsmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1/2 krm salt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylskåp i ett par timmar.

Dela degen i två delar och tillsätt lite mer hasselnötsmjöl om den är för kletig. Lägg bitarna på bakplåtspapper och kavla ut de tunnt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter. Efter att det har svalnat, kan du bryta knäckebrödet i lagom stora bitar.

 

 

 

 

Råkorv med delikat ostsås 2 pers

Glutenfritt

Kryddiga korvar är det perfekta valet.

 

Ingredienser

  • 4 råkorvar med paprika och vitlök (Scan)
  • 2 små potatisar (100g)
  • 100g rotselleri
  • 100g broccolistam
  • 1 röd paprika
  • 1 msk Healthy Boy Thin Soy Sauce (Finns på Willys)
  • 2 dl grädde
  • 1 äggula
  • Smör
  • Salt
  • ca 2 dl extra lagrad havartiost
  • 1 tsk Cayenne

Råkorv:

  • 4 råkorvar med paprika och vitlök (Scan)
  • Smör

Stek korvarna på medelvärme i 10 minuter. Eftersom korven är rå är det viktigt att den blir genomstekt.

Kokta grönsaker och rotfrukter:

  • 2 små potatisar (100g)
  • 100g rotselleri
  • 100g broccolistam

Skär grönsakerna i tärningar och ångkoka i 10 minuter.

Havarti ostsås:

  • ca 2 dl extra lagrad havartiost
  • 1 msk Healthy Boy Thin Soy Sauce
  • 2dl grädde
  • Smör
  • 1 tsk Cayenne
  • Salt

Hetta upp smöret i en kastrull. Sänk värmen till medeltemperatur. Tillsätt sojan och sedan grädden. Häll i osten när det börjar puttra. Krydda med salt och cayenne efter smak. När osten har smält in ordentligt, ta av kastrullen från plattan och vispa i en äggula. Sänk plattan till 1:an och ställ tillbaka kastrullen och vispa tills såsen är lagom tjock. Det får absolut inte koka!

Servera skivad paprika till.

 

 

 

 

Dillmarinerad makrill 2 pers

Glutenfritt | LCHF

 

Ingredienser

  • 200 g makrillfilé
  • 1 rödlök
  • Färsk dill
  • ½ gurka
  • 1 näve bladspenat
  • 2 msk olivolja
  • Smör
  • Salt
  • 2 torkade chilifrukter
  • 4 små potatisar

Marinerad makrill:

  • ½ rödlök
  • Färsk dill
  • 1 msk olivolja
  • Smör
  • Salt
  • 2 torkade chilifrukter

Blanda hackad rödlök, dill och olivolja. Marinera makrillfiléerna i blandning minst ett par timmar. Mortla chilifrukterna och krydda och salta fisken. Stek filéerna på medelvärme i 2 minuter på varje sida.

Sallad:

  • ½ rödlök
  • ½ gurka
  • 1 näve bladspenat
  • Färsk dill
  • 1 msk olivolja

Hacka grönsakerna och blanda med oljan.

Servera med dillkoktpotatis.

 

 

 

 

Räksallad med bacon och ädelost 2 pers

Glutenfritt | LCHF

Ingredienser

  • 250 g oskalade räkor
  • ½ paket bacon
  • ½ avokado
  • 2 tomater
  • ½ gurka
  • 50 g kvibille ädelost 45%
  • 1 näve bladspenat
  • 1 gul paprika
  • 1 chilipeppar
  • Smör

Smula ädelosten och lägg i en bunke. Skala och tillsätt räkorna. Hacka alla grönsaker och blanda med det andra. Skär bacon i småbitar och stek. Häll i både bacon och stekfettet i bunken. Blanda i en hackad chilipeppar utan frön.

Servera med vitlöksbröd. Recept på vitlöksbröd som är glutenfritt och LCHF kommer.

 

 

 

 

 

Rostas med chiliklyftor 2 pers 

Glutenfritt

Rostas kan användas i stället för oxfilé och

det är nästan lika mört om man tillagar det på rätt sätt.

Ingredienser

  • 200 g rostas i skivor
  • 4 små potatisar
  • 200 g Broccolibuketter
  • 2 blad Grönkål
  • 1 avokado
  • 1 msk Healthy Boy Thin Soy Sauce (Finns på Willys)
  • 2 dl grädde
  • 1 äggula
  • Olja
  • Smör
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar
  • Malen svartpeppar
  • Ett par nypor chiliflakes (starkt)
  • Några nypor flingsalt med vitlök
  • 1 tsk lökpulver

Klyftpotatis:

  • 4 små potatisar
  • 1-2 tsk olja
  • Ett par nypor chiliflakes (starkt)
  • Några nypor flingsalt med vitlök
  • 1 tsk lökpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisen. Lägg klyftorna i en bunke och skölj ur stärkelsen. Låt de rinna av på en handduk. Lägg i en liten ugnsform. Häll i olja i formen och strö över chiliflakes, flingsalt och lökpulver. Rör runt i formen ordentligt, så att all potatis fått olja och kryddor på sig. Ställ formen i mitten i ugnen och grädda ca 40 min. Rör om efter halva tiden.

Rostas:

  • Olja
  • Smör
  • 200 g skivor av rostas (ca 1,5cm)
  • Salt
  • Grovmalen svartpeppar

Låt Rostasskivorna ligga framme en stund så att de intar rumstemperatur. Krydda med grovmalen svartpeppar och salt. Hetta upp en blandning med smör och olja. Smöret för smakens skull. Oljan förhindrar att smöret bränns vid eftersom den tål hög värme. Stek på hög värme i 3 minuter per sida för medium.

Grönkål:

  • Grönkål
  • 1 avokado
  • Salt
  • Smör

Hacka grönkål fint och stek på medelvärme med smör och salta. Det blir godast om det steks hårt. Annars lite seg i konsistensen. Dock väldigt gott. Blanda i bitar av avokado och stek tills de blir lagom varma.

Sås:

  • 1msk Healthy Boy Thin Soy Sauce
  • 2 dl grädde
  • 1 äggula
  • Salt
  • Malen svartpeppar

Häll i grädden i skyn efter köttet. Sänk värmen till 1:an så fort det börjar koka. Häll i sojan. Ta bort pannan från plattan så att vätskan inte kokar. Vispa i äggulan och ställ tillbaka pannan på plattan lite. Det får absolut inte koka! Utan det ska bara skjuda. Vispa runt tills såsen är lagom tjock. Det går även att reda med maizena eller vetemjöl, men då blir det inte ett glutenfritt alternativ.

Servera med ångkokt broccolibuketter (200g).

 

 

 

 

Gudomligt bröd med vetemjöl

 

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 15 dl (900g) vetemjöl special
  • 2 tsk (8g) flingsalt eller havssalt
  • 2 tsk (12.5g) salt
  • 2 msk (27g) socker
  • 1 pkt torrjäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl olja
  • 2 msk (21g) Mannagryn

Värm olja och mjölk till 40-45 grader och blanda i flingsalt, salt, socker, jäst och ägg. Tillsätt ca 15 dl (900g) vetemjöl special och knåda degen länge. Gärna 15 minuter i hushållsassistent. Ju längre, desto luftigare.

När den enkelt släpper från bunken och degkroken, jäs i ca 40 minuter. Forma två limpor. Bröa två sockerkaksform med mannagryn eller havrekli. Grädda nederst i ugn på 175 grader i 25-30 minuter. När de har fått en fin brun färg är de klara.

Låt de svalna några minuter i formarna och sedan en stund under en bakduk. Om man skär brödskivor direkt efter gräddningen är risken stor att det inte håller ihop så bra.

Bred på riktigt smör som Norrmejerier och det kommer att smälta i munnen.