Här kommer jag att dela med mig av mina recept inom olika dieter såsom LCHF, glutenfritt och lågkalorikost. Allt från bakning till middagar och desserter. Eftersom jag inte har räknat kalorier på väldigt länge, kan det finnas recept med lite kalorier som jag ännu inte har noterat.
Fest
Frasiga kycklingbitar passar perfekt till Festen.
Skär upp kycklingen i mindre bitar, så att de blir lämpliga att steka. Krydda dem med svartpeppar och salt och stek sedan på medelvärme tills de blir nästan genomstekta.
Blanda grädde, senap, soja, lime och rapsolja ordentligt i en bunke. Urkärna ovch hacka 2 piri-piri. Obs. Använd plasthandskar! Blanda piri-piri med en ½ dl sås och mixa och hälldet sedan i bunken med resten av såsen och rör om. Värm såsen och red med majsstärkelse tills den blir lagom tjock.
Lägg kycklingen i en smord ugnsform och häll över såsen. Ställ in i mitten av ugnen på 200° i ca 30 minuter
Servera skivad paprika till.
Bakning
Blanda alla torra ingredienser inklusive torrjästen. Värm upp vatten, olja och smör till 50° och häll i de torra ingredienserna och rör om snabbt. Tillsätt äggen och arbeta snabbt ihop en deg, så värmen inte hinner försvinna. Låt maskinen knåda degen i 10 minuter. Ställ på jäsning intill spisen där det fortfarande är lite varmt och lägg över en bakduk.
Efter 40 minuter knådar du degen igen och delar den i ca 50 bitar, som du rullar till frallor. Pensla med mjölk och häll på sesamfrön. Jag använder oskalade eftersom de innehåller mer kalcium än någon annan ingrediens.
Blanda vetemjöl, vetekli och salt i en bunke. Smält smöret och blanda i. Tillsätt vatten så att det blir en smidig deg som inte kladdar. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del så tunt som möjligt. Sätt på plattan på hög värme. Bryn brödet snabbt i pannan ett par minuter på varje sida.
Brödet kan även gräddas i ugnen på 200°C. Sikta lite mjöl på plåten innan.
Finhacka paprikan och löken. Pressa vitlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser.
Stek köttfärsen på medelvärme i lite smör tills den är genomstekt. Pressa vitlöken och blanda i köttfärsen. Häll i kryddblandningen. Rör om och häll i sojan. Fyll på med vatten så att det inte torkar ut. Puttra tills det mesta av vattnet ångat bort.
Servera med riven ost, samt valfria grönsaker och frukt.
Mortla kummin och oregano och blanda ihop alla kryddor. Om du vill ha förtjockningsmedel i, kan du tillsätta lite ljus eller mörk maizena. Jag använder sedan 1 msk tacokrydda tillsammans med 2 tsk healthy boy soja till 200 g köttfärs.
Vitlökspulver är en standardkrydda i tacokrydda. Jag har däremot reducerat den, eftersom den ger en bismak. I stället har jag valt att steka tacofärsen med färsk vitlök och det är mycket godare.
Koka äggen på svag värme i 4-5 min för att de ska bli löskokta. Skär tärningar av sellerin och rödbetan och skär små buketter av broccolin. Koka sedan dessa grönsaker i 5 minuter. Hetta upp smör på låg värme och fräs den finhackade bladspenaten. Tillsätt de förkokta grönsakerna och sojan. Fyll på med grädde och smaka av med kryddor. Skär de kokta äggen i halvor och servera.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om ordentligt. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylskåp i ett par timmar.
Dela degen i två delar och tillsätt lite mer hasselnötsmjöl om den är för kletig. Lägg bitarna på bakplåtspapper och kavla ut de tunnt. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter. Efter att det har svalnat, kan du bryta knäckebrödet i lagom stora bitar.
Glutenfritt
Kryddiga korvar är det perfekta valet.
Stek korvarna på medelvärme i 10 minuter. Eftersom korven är rå är det viktigt att den blir genomstekt.
Skär grönsakerna i tärningar och ångkoka i 10 minuter.
Hetta upp smöret i en kastrull. Sänk värmen till medeltemperatur. Tillsätt sojan och sedan grädden. Häll i osten när det börjar puttra. Krydda med salt och cayenne efter smak. När osten har smält in ordentligt, ta av kastrullen från plattan och vispa i en äggula. Sänk plattan till 1:an och ställ tillbaka kastrullen och vispa tills såsen är lagom tjock. Det får absolut inte koka!
Glutenfritt | LCHF
Blanda hackad rödlök, dill och olivolja. Marinera makrillfiléerna i blandning minst ett par timmar. Mortla chilifrukterna och krydda och salta fisken. Stek filéerna på medelvärme i 2 minuter på varje sida.
Hacka grönsakerna och blanda med oljan.
Servera med dillkoktpotatis.
Smula ädelosten och lägg i en bunke. Skala och tillsätt räkorna. Hacka alla grönsaker och blanda med det andra. Skär bacon i småbitar och stek. Häll i både bacon och stekfettet i bunken. Blanda i en hackad chilipeppar utan frön.
Servera med vitlöksbröd. Recept på vitlöksbröd som är glutenfritt och LCHF kommer.
Rostas kan användas i stället för oxfilé och
det är nästan lika mört om man tillagar det på rätt sätt.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisen. Lägg klyftorna i en bunke och skölj ur stärkelsen. Låt de rinna av på en handduk. Lägg i en liten ugnsform. Häll i olja i formen och strö över chiliflakes, flingsalt och lökpulver. Rör runt i formen ordentligt, så att all potatis fått olja och kryddor på sig. Ställ formen i mitten i ugnen och grädda ca 40 min. Rör om efter halva tiden.
Låt Rostasskivorna ligga framme en stund så att de intar rumstemperatur. Krydda med grovmalen svartpeppar och salt. Hetta upp en blandning med smör och olja. Smöret för smakens skull. Oljan förhindrar att smöret bränns vid eftersom den tål hög värme. Stek på hög värme i 3 minuter per sida för medium.
Hacka grönkål fint och stek på medelvärme med smör och salta. Det blir godast om det steks hårt. Annars lite seg i konsistensen. Dock väldigt gott. Blanda i bitar av avokado och stek tills de blir lagom varma.
Häll i grädden i skyn efter köttet. Sänk värmen till 1:an så fort det börjar koka. Häll i sojan. Ta bort pannan från plattan så att vätskan inte kokar. Vispa i äggulan och ställ tillbaka pannan på plattan lite. Det får absolut inte koka! Utan det ska bara skjuda. Vispa runt tills såsen är lagom tjock. Det går även att reda med maizena eller vetemjöl, men då blir det inte ett glutenfritt alternativ.
Servera med ångkokt broccolibuketter (200g).
Värm olja och mjölk till 40-45 grader och blanda i flingsalt, salt, socker, jäst och ägg. Tillsätt ca 15 dl (900g) vetemjöl special och knåda degen länge. Gärna 15 minuter i hushållsassistent. Ju längre, desto luftigare.
När den enkelt släpper från bunken och degkroken, jäs i ca 40 minuter. Forma två limpor. Bröa två sockerkaksform med mannagryn eller havrekli. Grädda nederst i ugn på 175 grader i 25-30 minuter. När de har fått en fin brun färg är de klara.
Låt de svalna några minuter i formarna och sedan en stund under en bakduk. Om man skär brödskivor direkt efter gräddningen är risken stor att det inte håller ihop så bra.
Bred på riktigt smör som Norrmejerier och det kommer att smälta i munnen.