Vi använder cookies   Läs mer

 

 

”Där kräftorna sjunger”
Av Delia Owens.


Denna bok utspelar sig ungefär i mitten av 1950-talets USA. Catrine Clark, eller Kya som alla som känner henne kallar henne, bor med sin familj i ett skjul i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Förutom att hennes pappa ofta kommer hem och är full och då slår antingen hennes mamma eller hennes äldre syskon och trots att de inte har så mycket pengar att leva för, så är lilla Kya lycklig. Men en dag förändras allt när hennes mamma har fått sig ett slag för mycket och då packar sin resväska och ger sig av utan att se sig om. Efter det så ger sig hennes syskon iväg en efter en, till sist så är hon ensam kvar med sin pappa som nästan alltid är borta och super.
Lilla Kya väntar och väntar varje dag på att mamma ska komma och hämta henne, men hon får lära sig att klara sig själv. Hon minns vad hennes storebror Jodie lärt henne, undvik pappa och alla främlingar. Så när socialen kommer för att höra efter varför som hon inte är i skolan så gömmer sig Kya, tills hon får höra att det serveras god mat till lunch på skolan. Detta får det att vattnas i munnen på Kya. Nu ska hon äntligen få sig ett riktigt mål mat, så hon följer med till skolan. Hon ser till och med fram emot att få lära sig saker. Men väl där så skrattar de åt henne, träskflickan som inte kan stava till ordet gul. Så det blir hennes första och sista dag i skolan. Våtmarken blir hennes familj, hennes skola och hennes trygghet. Där lär hon sig allt. Allt förutom att läsa, skriva och räkna. Kya får klara sig själv förutom ett fåtal gånger då hennes pappa faktiskt är på bra humör.
En dag är hon till sist helt ensam, hennes pappa ser hon inte till mer. Hur ska hon nu få pengar till mat och bensin till båten? Hon börjar sälja musslor till Jumpin. Han och hans fru Mabel har en liten bensinmack och butik där båtar kan tanka. Man får följa henne hur hon växer och blir kär för första gången. Hur hon till sist lär sig läsa, skriva och räkna. I med och mot gångar i hennes ensamhet med våtmarken som enda familj. Hur hon kämpar med att få bo kvar i sin älskade trygga våtmark. Hur hon längtar efter att vara en del av något och i hennes undran efter vad som egentligen hände med hennes mamma. Hur kan en förälder bara lämna sitt barn för att aldrig komma tillbaka? Kya söker efter svaret bland våtmarkens alla invånare, bland djuren och i naturen, men ingenstans hittar hon ett svar. När sedan byns populäraste kille hittas död och Kya blir misstänkt så blir det inget lättare för Kya. Men hon är långt ifrån den obildade enstöring som polisen och folket i byn tror.
Delia Owens är född den 4:e april år 1949. ”Där kräftorna sjunger” är hennes debutroman och den utgavs år 2018 i USA. Boken låg på den amerikanska dagstidningen ”New Yorks Times” bästsäljarlista i över ett år och har även blivit en film med samma namn som hade svensk premiär den 19 augusti år 2022.


”Där kräftorna sjunger” är en av de absolut bästa böckerna som jag har läst! Delia Owens har blivit publicerad i flera vetenskapsmagasin och varit medförfattare till tre internationellt framgångsrika fackböcker och det märks på sättet som hon beskriver våtmarken. Med målande detaljer men samtidigt enkelt. Det är tydligt att hon älskar naturen. Då och då kommer det en passande dikt som den underbara ”Vingklippt mås på Brandon Beach”. Rekommenderar att läsa. Den är helt underbar!