Vi använder cookies   Läs mer

 

 

__________________________ 

Snapchat är en i förhållande till andra plattformar på sociala medier relativt ny och fungerar med att användare kan bilda egna berättelser med   bilder eller videos och lägga till text. Det kallas för en ”snap”. Såvitt jag som inte använder snapchat har förstått så kan enskilda bilder man skickar endast vara max tio sekunder för mottagaren. Man kan dock lägga ihop fler bilder eller videos med texter och olika animationer som kallas för filter som man använder i selfie-bilder för att till exempel se ut som en hund.

 

Historien man delar kan vara så lång man vill men de enskilda bilderna får som jag uppfattat det som sagt bara vara tio sekunder och mottagaren kan se snapet en gång men max två gånger om    knappen hålls in under hela snapet. Jag är absolut ingen expert på hur snapchat funkar och vad attraktionen till det är, men jag antar att det har samma dragningskraft som facebook har till mig själv och det kan jag relatera till.

En annan sak som jag upptäckte med snapchat är att det finns en typ av karta där andra användare kan se vart man befinner sig men denna funktion kan stängas av och jag rekommenderar att om man vill ha lite personlighet och säkerheten om man snapar med främlingar att man då stänger av den funktionen. Och så är det den där delen med nätmobbning. Jag vet att det förekommer flitigt i kommentar       sektioner på andra sociala medieplattformar och att det som en sjukdom som sprider sig runtom våra digitala profiler och personligheter. Att mobbning är ett stort problem vet nog alla och många människor har nog upplevt mobbning, antingen som offret för mobbningen, en åskådare till mobbning eller kanske som mobbare själv.

 

Det har alltid varit sanning för mig då jag själv upplevt att bli mobbad i grundskolan och att mobbning är omkring oss i vår uppväxt och vår fysiska värld är illa nog, att det nu även existerar och sprider sig på nätet är ett väldigt allvarligt problem då jag även sett mobbning förekomma där och det är extremt långt ifrån snälla ord.

På snapchat är några exempel jag läst om att det kan vara klasskompisar, bekanta eller vänner som sprider runt bilder man inte vill att folk ska se, det kan vara personliga bilder någon screenshotat eller kanske pinsamma bilder någon tagit och sprider vidare. Den här formen utav mobbning är för mig  väldigt grym då offret kränks och trycks ner inte bara i det fysiska rummet utan även i det digitala   rummet. I såna situationer ska man inte vara rädd för att söka hjälphos en förälder, lärare, närstående eller kontakta organisationer som jobbar med att förhindra mobbning och hjälpa dess offer.

 

Det är inte du som ska skämmas för att bli mobbad, det är inte du som har gjort fel och du förtjänar det inte. Sen finns även typen där det är en främling som trakasserar och kränker med att skicka hotfulla eller elaka bilder och kommentarer. En blockning tänker man kan få problemet att försvinna, vilket det säkert ofta gör, men i och med att det går att skapa flera fejkade konton så kan förövaren som är ihärdig fortsätta. I de fallen ska man absolut kontakta någon eller prata med någon om det då man kanske inte vet vem det är och om personen kan vara farlig. Om problemet eskalerar för mycket kan det faktiskt vara så att man måste kontakta polis, vilket man ska göra om man får grova hot, sexuella trakasserier eller andra rubbade personer som söker olämpliga kontakter och döljer sin identitet för att lura dig att personen är någon annan än den utger sig för att vara.

 

  ___________________________

 

Twitter är ihop med Facebook en utav de lite äldre plattformarna för vad som är populärt idag och de lade på många sätt grunden för Snapchat, Instagram och några till. På Twitter kan man skriva så kallade ”Tweets”   vilket är korta uppdateringar där användaren får skriva max 140 tecken och denna uppdatering kan sedan läsas utav de ”följare” användaren har.

 

Om du väljer att följa någon annan på Twitter kommer du att i ditt flöde se den personens Tweets och detta gäller alla du följer samt att detta gäller för alla som följer dig.

På Twitter kan man med hjälp utav ett ”@” framför en persons användarnamn, tagga den personen eller svara offentligt på någon annans Tweet. Man kan även skicka privata meddelanden till andra användare

.

Twitter slipper dock inte undan mobbningspesten som sveper sig över internet och ofta spiller mobbning i den riktiga världen över i ytterligare kränkningar mot offret i form utav förnedrande Tweets.  Kändisar råkar också ofta ut för mobbning på just Twitter och detta på grund av den massiva flodvågen utav kränkande tweets och även dödshot. Ett par exempel på kändisar som lämnat Twitter på grund av mobbning, kränkningar och dödshot är skådespelaren Josh McDermott som splar karaktären ”Eugene” i tv-serien The Walking Dead och även den brittiska sångaren, låtskrivaren och popartisten Ed Sheeran har råkat ut för Twitters arga massor. Jag vill även tillägga att år 2012 gjorde University of Wisconsin en analys på twitter med algoritmer som märkte av kränkande och mobbningsrelaterade tweets.

 

Resultatet blev att utav de 250 miljoner tweets som skrevs varje dag var det 15.000 mobbnings  relaterade tweets varje dag och över 100.000 efter en vecka. Något säger mig att de siffrorna tyvärr inte sjunkit under de senaste fem åren.

Om du upplever mobbning på Twitter kan du blocka din mobbare eller kontakta Twitter om det fortgår.

Huvudsaken är att prata med någon du litar på om sakerna. Man ska inte behöva bära sådant i  ensamhet och tystnad.

 

 

      ___________________________

 

 

 

Instagram är en plattform där man som användare kan ladda foton med beskrivningar, fotofilter och hastags. Man kan även ladda upp 15 sekunders   videos. Instagram har växt ut ifrån Facebook som en trädgren och blev ganska snabbt etablerad som en egen plattform.

Jag hörde en gång någon beskriva Instagram som Facebook för de som slippa läsa text och den beskrivningen tycker jag kan passa in för det finns många likheter men det finns även många olikheter som växt fram med tiden. Precis som på de flesta andra sociala nätverk kan man följa andra användares profiler de kan även följa dig. Om man har en offentlig profil kan vem som helst följa dig men om du har din profil inställd på privat måste den personen skicka en förfrågan först. Själv   tycker jag att privat profil är ganska viktigt att ha om möjligheten finns för om man inte vill dela med sig av sina bilder offentligt för vem som helst så ska man definitivt ha en privat profil. Det är upp till dig.

I somras gjordes det en undersökning utav en brittisk anti-mobbning grupp som heter ”Ditch The Label”. Gruppen utfrågade 10 000 Brittiska ungdomar i ett försök att kartlägga mobbning på sociala  medier. Bloggningssidan ”Tumblr” låg längst ner på 3%, Twitter hade 9%, Snapchat var uppe i 31%,   Facebook låg näst högst upp på 37% och på toppen låg Instagram på 42%. De siffrorna kanske inte lika aktuella för svenska ungdomar men jag har svårt att tro att vi är långt ifrån.

Mobbning på Instagram kan komma olika former. Folk kan ta screenshots på folk i pinsamma situationer under till exempel ett facetime-samtal och sedan hänga ut den personen. Kränkande     kommentarer, kränkande hashtags som sedan länkar bilden till alla andra bilder med samma hashtag och därav göra så att vem som helst kan se bilden och hänga på i mobningen.

 

Bilder som laddas upp i syfte att kränka eller mobba någon annan kan vara bilder på till exempel en stereotypisk nörd som   personen sedan taggas i, det kan vara videoklipp på en händelse då offret blivit slaget utav sin mobbare och som sedan läggs upp på Instagram i syfte att kränka offret ytterliggare. En skillnad jag har märkt på mobbning online och i verkligheten är att online kan mobbning spridas och få offret att känna sig som att hela världen är emot offret.

Goda nyheter är dock att Instagram ska jobba på att bekämpa mobbning med hjälp utav nya funktioner som gör att du kan blocka personer från att kommentera och att systemet ska märka av kränkande kommentarer samt en livesändningsfunktion, där om man tittar på en livestream och ser att personen mår väldigt dåligt och kanske har i syfte att skada sig själv så kan man klicka på en funktion som sedan skickar en länk till livesändaren med telefonnummer till organisationer som hjälper mot självskade beteende. Instagram är som facebook litegrann utav internets motsvarighet till den vilda västern och jag tycker att man ska använda privat-funktionen och vara försiktig men man ska inte behöva bli så   avskräckad så att man stänger sitt konto. Som sagt, kom ihåg:

Det är inte du som är problemet om du blir mobbad, det är bara mobbaren.

 

     ___________________________

 

 

Sist men absolut inte minst har vi Facebook. Facebook är det sociala nätverk jag använder mest och som jag själv har personliga erfarenheter ifrån.

Facebook är en plattform där man kan det mesta. Man kan följa andra användare eller skicka en vänförfrågan och därmed så följer man varandras uppdateringar såsom bilder, texter, videos, relationsstatus och till och med vilka sidor personen använder. På Facebook kan man skapa grupper som är allt ifrån offentliga till hemliga.

 

Hemliga grupper syns inte om i sökfältet och man måste få en inbjudan för att gå med, slutna grupper är stängda grupper där man måste skicka en förfrågan för att komma med och kunna se, skriva, kommentera och reagera på vad andra medlemmar postat. När man reagerar på en status kan man nuförtiden välja mellan en klassisk ”like” alltså en vanlig gillning, förvånad emoji, skratt-emoji, gråtande emoji, hjärt-emoji eller en arg emoji.

Det finns även massvis med sidor man kan gilla eller följa och man kan även skapa en egen sida men enligt mina egna erfarenheter så måste man i princip betala för att annonsera sin sida för att kunna nå ut och få följare. Facebook har blivit så stort så att stora företag ofta använder plattformen för att göra reklam och annonsera sina produkter vilket har gjort Facebook till en plats där man kan göra nästan allt. Gå med i grupper och diskutera dina favoritämnen med likasinnande, följ sidor som postar memes eller bara komiskt inspirerande innehåll, följ nyhetsuppdateringar, chatta med andra användare via  Facebooks separata chattapp ”Messenger” eller använd de nya för mig oförståeliga snapchat  inspirerande ”story” funktionerna där så vitt jag har förstått man kan visa upp för alla sina Facebookvänner vad man gör eller så.

 

Facebook kan vara en plats där man kan prata med likasinnande, debattera meningsmotståndare (på ett respektfullt sätt), skriva sina tankar eller poesi i statusar eller i en egen sida. Man kan göra det mesta och hitta det mesta på facebook men allt eftersom Facebook har växt så har även den där tråkiga internetmobbningen växt.

Jag känner att jag har många scenarion och exempel jag kan skriva på hur det går till men det skulle bli allt för mycket text om jag skrev ner allt så jag ska fokusera lite på grupper och sedan skriva ett par   resultat om hur mobbning kan sluta i fysiskt våld och tragedi.

På Facebook finns det såklart vanliga mobbare som ger sig på folk och skriver kränkande saker om deras utseende eller något personligt som läckt ut om personen, men det är när mobbare flockar ihop sig i hemliga och slutna grupper där de sedan ger sig på ett offer och skriver hemska, personliga och extremt kränkande saker för vad som kan vara tusentals medlemmar. De ger sig sedan ofta ut och attackerar sitt offer online och ofta kan deras grupper även rakt ut heta saker som ”vi som hatar Anders Andersson” som ett exempel. Den här typen utav mobbning kan ofta tvinga bort offret från sociala   nätverk eller i värsta fall vara så hemska att den som utsatts skadar sig själv eller tar livet av sig.

Ett exempel på hur det kan sluta är 18 åriga Brandy Vela som hösten 2016 sköt sig själv framför sin  amilj för att hon hade blivit så fruktansvärt mobbad i flera månader online för bland annat sin vikt. Ett annat fall är en online-fejd som slutade i att en 13-årig pojke sköt en 12 årig grannpojke i armen efter att ha snott sin mammas gevär och sedan sökt upp pojken som han påstod hade hotat honom online. Den 12 åriga pojken överlevde och berättade sedan att de sedan en tid tillbaka hade bråkat med varandra på Facebook och i Messenger. Detta hände i början på Oktober 2017 i East Taunton, Rhode Island i USA.

 

 

     ___________________________