Vi använder cookies   Läs mer

                                                                                                                                             24 stycken stora bullar

 

                                                  

 

                                                    Vanilj bullar

 

Ingredienser:

  • 150 g smör

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst för söta degar

  • 1 dl strösocker

  • ½ tsk salt

  • 800 g mjöl (ca 1,4 l) varav ca ½ dl till utbaket

Till utbaket

  • 100 g rumstempererat smör för att bre på degen

  • 2 dl strösocker

  • 4-6 msk vaniljsocker

  • 1 ägg

  • Massor av pärlsocker

 

 

 

Smula ner jästen i en stor bunke och mät upp mjöl. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölk, känn så att det blir fingervarmt. Häll över jästen och tillsätt socker och salt.

Häll på mjölet och arbeta till en deg antingen för hand eller med en maskin. För hand 10 min och maskin tar omkring 5 min. Degen ska vara smidig men inte för hård. Degen ska släppa från bunken men ändå lite kladd kvar, då blir bullarna saftiga.
Låt den jäsa upp under en bakduk i cirka 35 – 40 minuter.

Ta degen ur bunken och dela upp i två delar. Kavla ut den ena degen så den blir till en stor platta. Bred över rikligt med smör och strö over med socker och vanilj socker.

Rulla ihop och dela i 12 bullar. Lägg på en plåt och gör likadant med den andra degen. Låt det gäsa i 35 – 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta en uppvispad ägg och pensla över bullarna. Strö på massor av pärlsocker. Grädda i ugnen i 8 minuter tills de blir gyllenbruna!