Portioner:20 stycken
Sega kolasnittar med ingefära
Ingredienser:
100 g normal saltat smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Ställ in på ugnen på 175°. Hyvla smöret tunt och rör ihop med socker. Tillsätt sedan de övriga ingredienser och rör ihop till en smidig deg. Dela degen i hälften och rulla ut till två längder (för 20 stycken) som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Platta till rullarna något. Grädda i ugnen i 7–8 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna i lagom stora, sneda bitar medan de fortfarande är varma.
Portioner: 25 stycken
Knäckiga småkakor med citrus
80 g rumsvarmt laktosfritt smör
360 g mjöl
1/2 krm salt
1 dl socker
2 stycken äggulor
4 msk laktosfri mjölkdryck
1 msk rivet apelsinskal
1 msk rivet limeskal
1 stycken ägg
florsocker för pudring
Blanda samman smöret i kuber med mjöl, salt, bakpulver och socker. I en annan skål vispa äggulor, mjölk och de rivna skalen från citrusfrukterna i några minuter på högsta fart med elvispen. Vänd sedan samman med mjöl blandningen tills du får en bra kompakt deg. Slå in i plast och låt vila i kylskåp i cirka en timme. Kavla ut degen direkt på ett ugnsark och stansa ut kakor efter önskad form. Ta bort det som blir över och arbeta ihop igen och kavla ut tills all deg är använd. Pensla med lätt vispat ägg. Grädda i ugn på 200°C i cirka 6-8 minuter. Tag ut och låt svalna innan du lyfter dem av bakplåten. Pudra med florsocker. Förvaras sedan torrt.
15 stycken
Havrekakor
150 g Arla svenskt smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk hjorthornssalt
Ställ in ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Blanda havregryn, vetemjöl och salt, hjorthornssalt och häll i smeten. Blanda till en deg. Dela den i bitar och rulla till bollar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje kaka lätt Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten