Portioner: 12 bitar
Saffranskladdkaka
Ingredienser:
100 g smör
1/2 g saffran
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
smör till formen
Ställ ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, som har ca 24 cm i diameter (för 12 bitar). Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter. Blanda sedan ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ungefär 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.
Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm.
16 skivor
Banankaka
75 g Arla Svenskt smör
½ dl mjölk
2 mogna bananer
1 tsk malen kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ställ in ugnen på 175°. Smörj in och bröa en form som är cirka 1 ½ liter. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker så att det blir pösigt. Skala och mosa bananerna. Rör ner banan, kanel och mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat i äggblandningen. Tillsätt snabbt mjölkblandningen och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter.