Vi använder cookies   Läs mer

                  Portioner: 12 bitar

                                     

 

                                              Saffranskladdkaka

 

 

Ingredienser:

  • 100 g smör

  • 1/2 g saffran

  • 100 g vit choklad

  • 2 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)

  • smör till formen

 

Ställ ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, som har ca 24 cm i diameter (för 12 bitar). Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter. Blanda sedan ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ungefär 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

 

Till servering: Servera gärna med hallon eller rårörda lingon och citronkräm.

 

 


                                                                                                                                                                      16 skivor

              

 

                                                  Banankaka

 

Ingredienser:

  • 75 g Arla Svenskt smör

  • ½ dl mjölk

  • 2 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 2 mogna bananer

  • 1 tsk malen kanel

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

 

Ställ in ugnen på 175°. Smörj in och bröa en form som är cirka 1 ½ liter. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker så att det blir pösigt.
Skala och mosa bananerna. Rör ner banan, kanel och mjölet blandat med bakpulver och bikarbonat i äggblandningen.
Tillsätt snabbt mjölkblandningen och häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter.